INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

balaton

időjárás

viharjelzés

Vihar érkezik a Balaton északi partjához Balatonfenyves felől fényképezve 2020. július 21-én este.

Időjárási legek: ilyen volt a nyár a Balatonnál

Infostart

Véget ért a viharjelzési szezon, sokat villogott idén a viharjelzés.

Szeles időjárás jellemezte az idei, szombaton végetérő tavi viharjelzési szezont. Az áprilistól október végéig tartó időszakban nyolcan fulladtak a Balatonba.

Hat alkalommal érte el erős vihar a Balatont. Májusban, júniusban, augusztusban és októberben egy, júliusban két napon regisztráltak a műszerek 90 kilométer/órát elérő vagy meghaladó szélsebességet.

A szezon legerősebb vihara június 29-én érte el a tavat, amikor egy zivataros hidegfront átvonulásakor Balatonmáriánál 97,9 kilométer/órás szélsebességet mértek.

Az idei szezonban a Balatonnál 1799-1855 órát tett ki az elrendelt viharjelzés, ami több, mint tavaly. A másodfokú viharjelzések fenntartási ideje a Balatonnál a teljes időszak több mint 12 százalékát, a Velencei-tónál csaknem 7 százalékát tették ki. A Velencei-tó esetében ez mindössze 349 órát jelentett a 7 hónap alatt.

Hűvösebb nyár

Kitértek arra is, hogy a nyár kissé hűvösebben alakult, mint az elmúlt három évben.

A nyár legmelegebb napja július tizedike volt,amikor Balatonbogláron 35 Celsius-fokot,

Siófokon 34,9 fokot, Fonyódon pedig 34,6 fokot mértek.

A nyári félév csapadékösszege a Balaton térségében átlagosan 300 milliméter körül alakult, ami kicsivel a sokévi átlag alatti érték. Az áprilisi aszályhelyzetet egy gyengén csapadékos május követte, amikor az átlagos mennyiség mintegy 50 százaléka hullott le. A nyár késve, de meghozta a várt csapadékot. Augusztusban például többfelé hullott 90 milliméter vagy annál is több csapadék. Keszthely térségében a 150 millimétert is meghaladta a havi csapadékösszeg, ami a sokéves átlag több mint kétszerese.

A Balaton körül 31, a Velencei-tónál 4, míg a Tisza-tónál 5 viharjelző-állomás működik, ezek mellett a Balatonnál több mobil fényjelző egységet üzemelt.

A balatoni vízirendészet a viharjelzési szezonban

487 fürdőzőt, illetve a vízen közlekedőt mentett ki, ami az átlagosnál jóval magasabb.

Április 1. és október 31. között 8 ember fulladt a Balatonba. Halálos kimenetelű vízi közlekedési baleset nem történt a Balatonon.

A folyamatos vízirendészeti jelenlét egész nyáron biztosított volt. Elsősorban nem a fürdőzők, hanem a szörfösök, vitorlázók és egyéb vízi járműveket használók körében volt szükség rendőri intézkedésre, mentésre - közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018