eur:
393.79
usd:
364.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Megemlékezők az egri Grőber urnatemetőben a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt, 2017. október 28-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Modern veszély leselkedik a temetőlátogatókra halottak napján

Fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani a közutakon és a temetők környékén a közelgő mindenszentek és halottak napja idején. A rendőrség a polgárőrséggel közösen országszerte segíti a temetőbe látogatók közlekedését – mondta az InfoRádiónak Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője.

A temetők biztonságának biztosítása nemcsak a rendőrség, hanem az üzemeltetők, többnyire az önkormányzatok feladata is. A rendőrök a polgárőrökkel közösen járőröznek a legtöbb településen, és ha kell, segítenek a bajba jutottakon, de inkább próbálják megelőzni, hogy baj történjen – mondta Óberling József.

Az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője kiemelte, a mindenszentek és a halottak napja közlekedési szempontból azért nehéz időszak, mert rövid idő alatt nagyon sokan akarnak egy bizonyos helyre eljutni, és ott parkolni. Arra kért mindenkit, hogy ne megszokásból vezessen, közlekedjen, hanem figyelje az ideiglenesen kialakított forgalmi rendet – különösen a nagyobb temetők környékén, ahol változnak a parkolási és a behajtási szabályok is. Azt javasolta, hogy

aki teheti, ne a hétvégén menjen a temetőbe, hanem hétközben, amikor kevesebben vannak, és vírusveszélyre figyelemmel akkor sokkal könnyebb a szociális távolságot is betartani.

A legtöbb nagyvárosban és Budapest temetőinél nemcsak ideiglenes forgalmi rend lesz, hanem a tömegközlekedési járatok útvonala és menetrendje is megváltozik, hogy az utazási igényeket minél jobban ki tudja elégíteni.

"Az óvintézkedések és az emberek felelősségteljes viselkedése miatt az elmúlt években alig történt vagyon elleni bűncselekmény a halottak napja idején. Érdemes azonban odafigyelni, hogy a táskákat még percekre se tegyék le a sírokra, mert egy pillanat alatt felkaphatja valaki és elszaladhat vele" – figyelmeztetett Óberling József, de megemlítette egy új veszélyforrást is.

Mint fogalmazott, a modern kor legnagyobb kihívása, hogy a közösségi oldalakon ne jelentsük be, hogy mikor fogjuk egy távolabbi temetőben meglátogatni szeretteink sírhelyeit, és onnan se posztoljunk képeket, mert ez lehetőséget ad arra, hogy a rosszindulatú emberek ez idő alatt betörjenek az otthonunkba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×