INFORÁDIÓ
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina

maszkviselés

szigorítás

büntetés

koronavírus

járvány

Képviselők a napirendről szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 13-án.

Módosítottak a magyar karantén-szabályozáson

Infostart

Szigorított a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos maszkviselési szabályokon a kormány csütörtökön, most pedig újabb változtatás volt napirenden, ezúttal az Országgyűlés előtt.

Ismét gyorsulni kezdett Magyrországon a járvány terjedése, hétfőn 2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és a statisztikában 43 600 aktív fertőzöttet tartanak nyilván (ez viszont a korábbi tapasztalatok szerint az összes vírusfertőzött csupán mintegy 10 százaléka lehet).

Csütörtök este derült ki, hogy szigorított a kormány a maszkhasználat szabályain, és péntektől hordani kell újabb helyeken, a szabadtéri sportrendezvényeken és gyűléseken is. Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs pénteki ülése után arról is beszélt, hogy általánossá kell válnia a maszkhasználatnak, és erről a belügyminisztériumnak kell gondoskodnia, erre utasította Pintér Sándort.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a bolti dolgozók szerint nincs elég nagy szigor, hétfőn pedig kifejtette, hivatásos maszkellenőröket is bevetnének.

Hétfőn a karantén megsértésének szankcióira vonatkozó szabályok szigorítása szerepelt az Országgyűlés napirendjén, amit el is fogadtak (117 igen, 23 nem, 19 tartózkodás mellett).

Ez egyrészt egyszerűsít a határátlépés utáni karantén elrendelésén, és az új szabályok eredményeként a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy

  • a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket.
  • Ezt követően pedig - amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel - egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását.
  • Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket.

Emellett 50 ezer forintról 150 ezer forintra emelték a karanténszabályok megszegőire kiszabható büntetést (a legkisebb kiszabható bírság 5000 forint), ugyanakkor bekerült egy felső határ:

egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető.

A változtatások a kihirdetést követő napon lépnek hatályba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018