INFORÁDIÓ
2022. augusztus 19. péntek
Huba

pcr-tesz

mentőautó

koronavírus

emmi

Védőruházatot viselő egészségügyi dolgozó fertőtlenítőszert adagol egy ember kezére, mielőtt elvégzi a koronavírus-fertőzés kimutatására fejlesztett gyorstesztet a nepáli Lalitpurban 2020. április 14-én.

Új eljárásrendet vezet be az Emmi a tesztelésben

Infostart

Ezáltal több nappal lerövidíthető a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegek gyógyításának megkezdése.

A Covid-gyanús betegek diagnosztikájának meggyorsítása és a betegutak racionalizálása érdekében antigén gyorstesztet kapott minden mentőautó - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Ezt megelőzően a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégezte az antigén alapú gyorstesztek összehasonlító klinikai vizsgálatát a PCR-tesztekkel a gyorsabb diagnózis felállítása érdekében. A cél azoknak az antigén alapú gyorsteszteknek a kiválasztása volt, amelyek mutatói legjobban megközelítik a PCR-tesztekét. A kiválasztott teszteknek nagyon jó, 99-100 % között van a specifitásuk, ami azt jelenti, hogy pozitív eredmény esetén ez elfogadható diagnózisnak - írja a tárca.

A mindössze 15 perc alatt eredményt adó antigén típusú gyorstesztet azoknál a Covid-gyanús, középsúlyos és súlyos egészségi állapotú betegeknél alkalmazza a Mentőszolgálat, akik kórházi ellátásra szorulnak. A vizsgálat célja az, hogy a gyorsteszttel pozitívnak bizonyuló betegeket közvetlenül a kijelölt ellátóhelyre szállíthassák, ahol azonnal megkezdődhet a szakszerű ellátásuk.

A gyorsteszt által negatív, de a vizsgálat ellenére is Covid-gyanúsnak tekinthető személyeket továbbra is a koronavírus-fertőzésre gyanús betegek ellátására kijelölt intézményekbe szállítják, és esetükben PCR-teszttel kell kizárni vagy megerősíteni a fertőzöttséget.

Az Emmi szerint az új eljárásrend jelentősen, több nappal lerövidíti a középsúlyos és súlyos pozitív betegek gyógyításának megkezdését, mert nem kell várni a PCR-teszt eredményére.

Nyitókép: MTI/AP/Nirandzsan Sresztha
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018