eur:
392.91
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Müller Cecília: a piacon is hordjunk maszkot!

Egyre több a koronavírusos beteg az idősebbek körében, ezért továbbra is fontos a lakossági fegyelmezettség. Az iskolákban viszont javulnak a járványadatok - hangzott el az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Továbbra is ezer környékén a napi új regisztrált fertőzöttek száma, és két számjegyű a halálos áldozatok száma, így volt miről beszélni hétfőn is az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. (A friss járványadatokról itt írtunk.)

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss járványügyi adatokat ismertetve elmondta, 68 és 83 év közöttiek hunytak el, majdnem mindenkinek szív-, érrendszeri krónikus megbetegedése volt.

Jellemzően még mindig a fiatalabb korosztály érintett a járvány második hullámában, de

az idősek újra bevonódtak.

Kórházban 649 főt ápolnak, 40-en vannak lélegeztetőgépen, és már túl van az ország 700 ezer teszten.

Müller Cecília kiemelte, hogy a lakosság fegyelmezett, de a kijelölt Covid-kórházakban is nő a betegszám, ezért "tervszerűen zajlik a dolgozó személyek vezénylése".

Az iskolai bezárásokkal kapcsolatban viszont "javuló a tendencia", teljes digitális munkarend már csak 4 iskolában van - közölte.

"Kérjük, hogy a 3-4 alapvető szabályt tartsák be, a mindennapi élet korlátozását tudjuk ezzel megelőzni: maszkhasználat, kézmosás, távolságtartás" - hívta fel a figyelmet.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón elmondta, áttekintették a V4-es határátlépési rendelkezéseket, a lényeg, hogy

a V4-es országokból érkezők mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

A hétvégén 64 rendőri intézkedés volt a boltokban, 24 a közlekedési eszközökön a nem megfelelő maszkviselés miatt - mondta. A vendéglátóhelyeken 4 esetben volt szükség rendőri intézkedésre: a 23 órás korlátozást nem tartották be.

Karanténhelyzet: 24 óra alatt 11 290 helyszíni ellenőrzés történt. Az e-távellenőrzést választók száma 1041.

Kérdések - válaszok

InfoRádió: - Nem veszélyes-e, hogy valaki úgy oltatja be magát influenza ellen, hogy koronavírusos, csak nem tud róla?

- Nem. Ha valaki koronavírusos, az oltással az influenzától védetté válik. Ez az orvosnak is fontos információ. A két betegség közel azonos tünetekkel jelentkezhet. Ha pedig valaki oltott influenza ellen, de tünetes, akkor az orvos is könnyebben gyanakodhat koronavírusra.

InfoRádió: - Hogyan kell igényelni az influenzaoltást? Van-e elég kapacitás a beadásra?

- Jellemzően a háziorvosnál kell igényelni, telefonon, ő állapítja meg az olthatóságot. A védőoltás beadása a háziorvos rendelőjében történik. Lehet beadatni védőoltást a munkaegészségügyi rendszeren keresztül, az üzemorvossal.

- Ha elhúzódik a küzdelem, van-e garancia az eszközök meglétére?

- Most már számos kapacitás rendelkezésre áll hazai gyártásban is. Az intézmények 2 heti mennyiséggel el vannak látva.

- A nyílt és zárt piacokon is hordjunk maszkot?

- Igen. A piacokon közel kerülnek egymáshoz az emberek, nem tudják tartani a másfél méteres távolságot. A lényeg, hogy az orrot és a szájat eltakarja a maszk, és az arcot fedje, minél kisebb olyan felület legyen, ahol kiszabadulhatnak a cseppek tüsszentéskor. Javasolt anyag a pamut, magas hőfokon mossuk, vasaljuk is, ettől minden kórokozó elpusztul.

- 14,1 milliárd forintot különített el a kormány PCR-tesztekre, ebből naponta 8 ezret lehet venni. Elég ez?

- Nincs pénzügyi akadálya annak, hogy mindenki, akinek kell, teszteljék.

- Vizsgálják-e a Szuperkupa-mérkőzés utólagos hatásait? Követik-e a nézőket?

- Kapunk információt a gócos terjedésről. Ha itt nagyobb számban lettek volna megbetegedések, az erre az eseményre irányította volna a figyelmünket. Nincs tudomásunk arról, hogy a mérkőzésen nagy számban betegek vettek volna részt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Már fizetni kellett a velencei belépésért

Már fizetni kellett a velencei belépésért

Több mint 113 ezren léptek be Velencébe csütörtökön, de csak töredékük vette meg a fejenkénti öteurós belépőjegyet - közölte Velence polgármesteri hivatala a városban bevezetett fizetős belépési rendszer első napján. Április 25. nemzeti ünnep volt Olaszországban, ezért az átlagosnál magasabb volt a látogatók száma.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×