eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Mit kap, aki fizeti a tb-járulékot, és mit fizet, aki elmaradásban van?

Januártól fontos változások jönnek, és tb-szám hiányában nagy költséggel járhat egy egyszerűbb beavatkozás is, ezért az InfoRádió által megkérdezett egészségügyi közgazdász szerint mindenkinek érdemes addig utánajárnia, hogy rendben van-e a tb-befizetése.

Mint azt az Infostart is megírta, 2021 januárjától nemcsak a háziorvosi és az állami egészségügyi szakvizsgálatok, hanem a sürgősségi ellátás is fizetős lesz azoknak, akiknek legalább 6 hónap elmaradásuk van a társadalombiztosítási járulékkal. Ők akkor már csak előre fizetéssel juthatnak egészségügyi ellátáshoz, a sürgősségi ellátás díját pedig utólag kell kifizetniük.

A biztosítási jogviszonyát mindenkinek érdemes ellenőriznie, ügyfélkapu birtokában ez csak pár kattintás (lásd a cikk végén), valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) irodáiban is adnak felvilágosítást.

Elsősorban azoknak kell figyelniük, akiknek megszűnik a munkájuk, befejezik az iskolai tanulmányaikat, de nem tudnak rögtön elhelyezkedni, valamint nem tartoznak a szociálisan rászorulók körébe sem. Ez utóbbi a jogcímet kérvényezni kell a járási hivatalnál - az mentesülhet a havi (idén még 7710 forintos) járulékfizetés alól, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékánál (34 200 forintnál) nem több, illetve, aki egyedül él és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát (42 750 forintot) nem haladja meg, és a családjának sincs vagyona a családjának.

Drága lehet egy hiba

Ha valaki nem fizeti a társadalombiztosítási járulékot, vagy a munkáltatója nem teszi meg ezt, akkor elveszíti a jogosultságát a térítésmentes ellátásra és a kedvezményes gyógyszerkiváltásra. Ha mégis igénybe akar venni valamilyen szolgáltatást, akkor azt ki kell fizetnie, az elmaradt hat havi tb-járulék összegével egyetemben.

Egy háziorvosi ellátások Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász tudomása szerint az átlagos egészségügyi ellátások 3-15 ezer forintos tételeket kell fizetnie azoknak, akiknek nincs rendben a tb-befizetése.

Sokkal magasabb összegekbe kerülnek a kórházi ellátások: egy csípőprotézis-műtét például több százezer forintba kerülhet.

Fontos tudnivaló, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 750 ezer forintban maximálta a számlák felső határát.

Sok embernek már a néhány tízezer forintos összegek is komoly gondot jelenthetnek, ezért nagy kérdés, hogy a szociális elátórendszer és a szociális háló mennyire erős Magyarországon, nem fognak-e sokan kiesni a rendszerből - például ha a járvány miatt elveszítik az állásukat. Ilyenkor ugyanis a munkanélküli ellátás csak három hónapig jár, utána már mindenkinek magának kell fizetnie a tb-járulékát - mutatott rá Sinkó Eszter.

Az egészségügyi közgazdász egyébként épp a járvány miatti munkanélküliség miatt azt javasolná, hogy a kormány halassza el az intézkedés januári bevezetését egy évvel.

Érintettek

Augusztusban néhány tízezer olyan emberről tudott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, akik a taj-szám érvénytelenítéséhez elegendő - azaz hat havi - tb-tartozást halmoztak fel, de várhatóan ez a betegkör januárig bővülni fog - írta a Népszava Kiss Zsolt főigzgató szavaira hivatkozva. A nyár közepén a NEAK a Világgazdaság kérdésére még azt közölte: 2019-ben több mint 532 ezer, egy évvel korábban pedig 537 ezer olyan személyről tudtak, akinek munkaviszony vagy egyéb jogosultság hiányában be kellett volna jelentkeznie egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére, de mégsem tette meg.

Emelkedik a járulék összege

Jövőre egyébként 8 ezer forintra emelkedik az ellátásra jogosító járulék havi összege - hívta fel az érintettek figyelmét az mfor.hu arra a 2021-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényben eldugott paragrafusra, mely szerint az egészségügyi szolgáltatási járulékot minden évben az előző év júliusi inflációval kell emelni.

Márpedig 2020. júliusában 3,8 százalékos volt az infláció, a portál számításai szerint így havi szinten 290 forinttal, éves összesítésben pedig 3480 forinttal többet kell fizetni, ha egészségügyi ellátást remélnek.

Segítség az tb-jogosultság ügyfélkapus ellenőrzéséhez

(Képernyőképeket lásd lejjebb.)

A legegyszerűbb erre a linkre kattintva ügyfélkapus azonosítás után bejutni a NEAK rendszerébe, ahol a bal oldali menüben fent meg is találjuk a TAJ Autorizáció lehetőséget.

Ha a link nincs kéznél, elérhető a magyarorszag.hu központi oldalról. Az ügyfélkapus belépés után (az új dizájn szerinti elrendezésben) a bal menüsorban az egyészségügy, azon belül az "egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásai" menüt kell választani. Ekkor a középen megjelenő lehetőségek között a felsorolás végén ott találjuk a "TAJ-nyilvántartással összefüggő szolgáltatások" menüpontot.

Erre, majd az ügyintézés indítása gombra kattintva a rendszer átirányít a NEAK rendszerébe (előfordulhat, hogy ismét be kell jelentkezni).

A NEAK-os oldalon ismét a bal oldali menüsorból kiválaszthatjuk a TAJ Autorizáció lehetőséget. Ezután TAJ-szám vagy személyi adatok alapján lehet lekérdezni a jogosultságokat (egy nap korlátozott számban).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×