eur:
394.36
usd:
370.47
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Washingtonba utazik Szijjártó Péter - a nap hírei

Újabb 484 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, elhunyt négy krónikus beteg. Az alapjövedelem bevezetéséért indít kampányt a Párbeszéd. Elhunyt Keleti György volt honvédelmi miniszter. A nap legfontosabb hírei szeptember 13-án.

Újabb 484 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést Magyarországon. Elhunyt négy krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 637-re emelkedett. Az aktív fertőzötteké 7603-ra nőtt. 282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 12 309 embernél mutatták ki a vírust, 4069-en meggyógyultak.

Már csaknem 29 millió ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma meghaladja a 920 ezret. Csaknem 19 millió 500 ezren meggyógyultak. A betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 193 ezren haltak meg.

A pénzügyminiszter szerint a keresztény kultúra olyan erőforrás, amely megtartja a nemzetet, alapja a szabadságnak és a megújulás forrása is. Varga Mihály Nyíregyházán az örökösföldi református templom szentelési ünnepségén elmondta: a kormány természetes szövetségesként tekint az egyházakra, és segíti a őket abban, hogy közfeladataikat és közösségépítő szolgálatukat minél jobb feltételek között láthassák el.

Törvényi szigorítást javasol a családon belüli erőszakot elkövetőkkel szemben az LMP. Hohn Krisztina, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: az ellenzéki párt azt javasolja, hogy azoknak, akiket ilyen ügyben felfüggesztett vagy letöltendő börtönbüntetésre ítélnek, igazságügyi orvos-szakértő által megállapított esetekben részt kelljen venniük valamilyen tréningen, vagy pszichológiai, pszichikai gyógykezelésen.

Az alapjövedelem bevezetéséért indít kampányt a Párbeszéd - jelentette be az ellenzéki párt tisztújító kongresszusán újraválasztott két társelnök.Karácsony Gergely a jövő Magyarországa egyik fontos pillérének nevezte az alanyi jogon járó alapjövedelmet, amelynek fontosságáról a választók mellett a politikai partnereiket is meg akarják győzni. Szabó Tímea hangsúlyozta: a Párbeszéd javaslatát a magyar társadalom több mint 80 százaléka támogatja. Közölte: az intézkedés minden felnőttkorú magyarnak legalább havi százezer forintot.

Elhunyt Keleti György volt honvédelmi miniszter; 74 éves volt.Keleti György 1977-től dolgozott a Honvédelmi Minisztériumban, amelynek 1989-ben lett a szóvivője. 1992 és 2010 között az MSZP országgyűlési képviselőjeként több ciklusban volt elnöke, illetve alelnöke az országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi bizottságának. Keleti György a Horn-kormány tagjaként 1994 és 98 között vezette a honvédelmi tárcát.

Washingtonban tárgyal kedden a külgazdasági és külügyminiszter.Szijjártó Péter az amerikai elnök meghívására részt vesz az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján a Fehér Házban. Az esemény alkalmával kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd.

Több uniós segítséget követel Görögország a migráció kezeléséhez. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök azt mondta: a Leszbosz szigetén leégett menekülttábor egyes lakói megpróbálták megzsarolni az athéni kormányt azzal, hogy szándékosan felgyújtották a létesítményt. Közölte: kapcsolatba lépett a francia elnökkel és a német kancellárral a fedél nélkülivé vált több mint 12 ezer migráns legalább egy részének befogadásáról.

Az Egyesült Államokban élő, kínai születésű rendező, Chloé Zhao Nomadland című alkotása nyerte az Arany Oroszlánt a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A legjobb színésznőnek járó díjat a brit Vanessa Kirby kapta Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében nyújtott alakításáért. A legjobb színésznek az olasz Pierfrancesco Favinót ítélték a Padrenostróban nyújtott alakításáért. A koronavírus-világjárvány közepette, hosszú idő után a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál volt az első nagyobb esemény, amelyet élőben rendeztek meg.

Oroszországban ötletpályázatot írt ki a Vörös téri mauzóleum Lenin nélküli hasznosítására az építészszövetség. A szakmai testület történelmi hibának tartja a bolsevik forradalmi vezető bebalzsamozott holttestének közszemére tételét, ami ellentétes a korszerű emlékezet-felfogással és az orosz ortodox hagyománnyal is. Felmérések szerint az orosz társadalom 60 százaléka támogatná Lenin eltemetését. A kommunista párt ezt hevesen ellenzi, a család részéről Lenin unokahúga pedig nem járulna hozzá a bolsevik vezető eltemetéséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×