eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Infostart

A Színművészeti dolgozói sztrájkba léphetnek

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz.

Azért fordultak ehhez az eszközhöz, mert úgy érzik, az új alapítványi fenntartó által rájuk erőltetett Alapító Okirat és SZMSZ olyan mértékben sérti az egyetem autonómiáját, hogy a vezetőség és szenátus lemondását eredményezte, majd hallgatók tiltakozásul elfoglalták az egyetemet. Mivel a fenti alapdokumentumok a munkavállalók érdekeit is sértik, az egyetem dolgozói a sztrájk eszközével csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez – jelentették be.

Követeléseiket öt pontban foglalták össze:

  • Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  • Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  • Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  • Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  • Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

A kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a sztrájkbizottságot Csató Kata mesteroktató, Forgács Péter egyetemi docens, Karsai György egyetemi tanár, a Doktori Iskola vezetője, Németh Gábor egyetemi docens és Veszprémi Judit kommunikációs vezető alkotja.

Eredménytelen tárgyalások esetén legkésőbb szeptember 21-étől határozatlan időre sztrájkba kezdenek – közölték.

Az SZFE épületét elfoglaló hallgatók levélben juttatták el követeléseiket csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztériumba.

Többek azt kérik Palkovics László minisztertől, hogy szólítsa fel lemondásra az egyetemet szeptember 1-től fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát. Továbbá követelik az oktatási és szervezeti autonómia biztosítását, a szenátus jogköreinek visszaállítását, az egyetem autonómiáját korábban védő garanciák teljességét, különben nem adottak az oktatás megkezdésének a feltételei - jelentették ki.

Az egyetem modellváltása miatt tiltakozó diákok múlt hétfőn éjjel foglalták el az intézmény Vas utcai épületét. Az SZFE fenntartója szeptember 1-től a Színház- és Filmművészetért Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. Az intézmény vezetése szeptember elsejei hatállyal lemondott, szeptember végéig azonban ellátják feladataikat.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×