INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

szfe

sztrájk

színház- és filmművészeti egyetem

A Színművészeti dolgozói sztrájkba léphetnek

A Színművészeti dolgozói sztrájkba léphetnek

Infostart

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz.

Azért fordultak ehhez az eszközhöz, mert úgy érzik, az új alapítványi fenntartó által rájuk erőltetett Alapító Okirat és SZMSZ olyan mértékben sérti az egyetem autonómiáját, hogy a vezetőség és szenátus lemondását eredményezte, majd hallgatók tiltakozásul elfoglalták az egyetemet. Mivel a fenti alapdokumentumok a munkavállalók érdekeit is sértik, az egyetem dolgozói a sztrájk eszközével csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez – jelentették be.

Követeléseiket öt pontban foglalták össze:

  • Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  • Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  • Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  • Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  • Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

A kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a sztrájkbizottságot Csató Kata mesteroktató, Forgács Péter egyetemi docens, Karsai György egyetemi tanár, a Doktori Iskola vezetője, Németh Gábor egyetemi docens és Veszprémi Judit kommunikációs vezető alkotja.

Eredménytelen tárgyalások esetén legkésőbb szeptember 21-étől határozatlan időre sztrájkba kezdenek – közölték.

Az SZFE épületét elfoglaló hallgatók levélben juttatták el követeléseiket csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztériumba.

Többek azt kérik Palkovics László minisztertől, hogy szólítsa fel lemondásra az egyetemet szeptember 1-től fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát. Továbbá követelik az oktatási és szervezeti autonómia biztosítását, a szenátus jogköreinek visszaállítását, az egyetem autonómiáját korábban védő garanciák teljességét, különben nem adottak az oktatás megkezdésének a feltételei - jelentették ki.

Az egyetem modellváltása miatt tiltakozó diákok múlt hétfőn éjjel foglalták el az intézmény Vas utcai épületét. Az SZFE fenntartója szeptember 1-től a Színház- és Filmművészetért Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. Az intézmény vezetése szeptember elsejei hatállyal lemondott, szeptember végéig azonban ellátják feladataikat.

Nyitókép: Infostart
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018