eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

SZFE: konstruktív hangnemben zajlott az egyeztetés a HÖOK szerint

Nem történt előrelépés a színművészeti ügyében összehívott az egyeztetésen. A megbeszélésre csak a Rektori Konferencia, a HÖOK és az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának képviselője ment el.

"Vidnyánszky Attila és a kuratórium a diákság számára illegitim, kinevezésük antidemokratikus eszközökkel történt, így tehát nem szeretnénk velük tárgyalni, hiszen nincs miről" – ezt válaszolta a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata arra a meghívóra, amit a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) küldött. A két szervezet a színművészetin kialakult helyzetről kezdeményezett egyeztetést. Úgy tűnt, ha a hallgatók nem is, az egyetem vezetése elmegy a tárgyalásra, ám végül ők is távol maradtak. Murai László HÖOK-elnök szerint ezért egy új megbeszélést kezdeményeznek.

Az egyeztetésre a kezdeményezők mellett csak a Színművészetit fenntartó alapítvány egy kuratóriumi tagja, Rátóti Zoltán, valamint a modellváltás segítő jogász ment el. A HÖOK-elnök szerint a megbeszélés konstruktív hangnemben zajlott, előrelépés azonban nem történt. Az egyetem azon követeléséről sem tudtak megegyezni, hogy a szenátus delegálhasson tagokat a kuratóriumba.

"Amikor azt javasolta mind az MRK, mind a HÖOK, hogy valamifajta gesztust kell gyakorolni, hogy úgy tűnjön, az ügy előre tud mozdulni és nem egy állóháború zajlik, akkor úgy tűnt, mintha ez leülepedett volna a kuratórium képviselőjében, ígéretet azonban ennek megtételére nem kaptunk" - fejtette ki Murai László.

Egyetértés volt azonban arról, hogy a tanév mielőbbi megkezdése a legfontosabb, konkrét terv azonban ezzel kapcsolatban sem született. Murai László megjegyezte: a színművészeti modellváltása - a többi intézményéhez képest szokatlanul gyorsan történt meg, ennek kereteibe az intézmény vezetése nem tudott beleszólni. A HÖOK-elnök szerint azonban fontos lenne, ha a szenátus döntési jogköre nem csorbulna.

"Ha csak ebben valamifajta kompromisszumos megoldás vagy előremozdulás történne a fenntartó részéről, akkor az az egyetemi képviselőket is meg tudná nyugtatni abban a tekintetben, hogy az új kuratórium sem akarja az intézmény saját döntési kompetenciáit csorbítani. Úgy látjuk, hogy ameddig ez nem történik meg, nem lesz előrelépés az ügyben" - fejtette ki a HÖOK elnöke.

A megbeszélés további résztvevői – bár sajtótájékoztatót ígértek – végül nem álltak az újságírók elé. Az InfoRádió kereste a megbeszélésen résztvevő Rátóti Zoltánt, valamint a Magyar Rektori Konferenciát is, de hívásainkra nem reagáltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×