INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

felsőoktatás

egyetem

hibrid oktatás

előadás

digitális oktatás

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar homlokzata a VIII. kerület Vas utca 17-ben. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!

A legtöbb egyetem nem mond le a frontális oktatásról

Infostart / InfoRádió - Pusztai Balázs

Hibrid oktatással indul a tanév a felsőoktatásban, a legtöbb intézmény nem mond le az előadások és szemináriumok megtartásáról.

Az ELTE Természettudományi Kar dékáni vezetése vasárnap közölte, azonnali hatállyal

megtiltja valamennyi előadás és szemináriumi gyakorlat jelenléti formában történő megtartását.

Jelenléti formában csak a laborgyakorlat, a szakmai gyakorlat és a terepgyakorlat típusú tárgyak oktatása folytatható. Az InfoRádió információi szerint a következő napokban a kar vezetése lazítani fog a magas szintű elővigyázatossági intézkedésen.

A Semmelweis Egyetemen ellenben próbálják megtartani a frontális oktatást, nyilatkozta az InfoRádiónak Hermann Péter, az intézmény oktatási rektorhelyettese. Szavai szerint az orvos- és egészségtudományi képzés ugyanis borzasztóan gyakorlatorientált, így,

amit csak lehet, azt az egyetemnek személyes jelenlét mellett kell megtartania.

Arra készülnek, hogy a gyakorlatokat és szemináriumokat, amelyeken eleve kisebb létszámú csoportok vesznek részt, személyes jelenléttel tartják meg – ügyelve a másfél méteres biztonsági távolságra a hallgatók között –, míg a nagyobb létszámú előadásokat távoktatás keretében, törekedve arra, hogy körülbelül minden harmadik előadáson személyesen is találkozhassanak a diákok az előadókkal és föl tudják tenni a kérdéseiket.

Több pre-tiázson, tehát szűrésen kell átesniük a bejáró diákoknak,

fejtette ki Hermann Péter. Az egészségügyben ismert eljáráshoz hasonlóan egyfelől kikérdezik őket, másrészt mérik a testhőmérsékletüket is. Továbbá az egyetem minden épületében kötelező a maszkhasználat, a kézmosás, illetve -fertőtlenítés, amihez az intézmény biztosítja a szereket, eszközöket - tette hozzá.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke az InfoRádiónak azt mondta, jelenleg az ELTE-hez hasonló hibridoktatási formával készülnek az intézmények. Azt viszont nem lehet megmondani, hogy ezek az intézkedések elegendőnek bizonyulnak-e majd a járvány terjedésének megakadályozásához, vagy esetleg szigorítani kellene-e.

Mint emlékeztetett, mire tavasszal már mindenki komolyan vette, hogy közöttünk van a vírus, addigra a felsőoktatás teljes mértékben átállt távoktatásra. Ez akkor működött, jegyezte meg, most azonban egy más megközelítésben próbálják az intézmények megoldani a dolgokat. A HÖOK mindazonáltal bízik abban, hogy sikerülni fog – azzal együtt is, hogy a jelenlegi tapasztalatok szerint

az egyetemi korosztály körében nagyobb arányban fordul elő a vírus, mint márciusban,

így különösen fontos lesz a szabályok betartása, és, hogy a diákok mindent megtegyenek a maguk és társaik védelmében – fogalmazott.

A felsőoktatási intézmények és a hallatók járványügyi felelősségére hívta föl a figyelmet Varga Mihály is a hétfői napon. A pénzügyminiszter az Óbudai Egyetem tanévnyitó szenátusán beszélt arról, hogy a vírusveszély miatt továbbra is óvatosnak kell lennünk.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Kapcsolódó hang

A legtöbb egyetem nem mond le a frontális oktatásról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018