eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexels

A pálinkás cumit mára felváltotta az okostelefon

Napjaink pálinkába mártott cumija a digitális világ, és a gyerekek digitális függősége már a szüleik eszközhasználatával elkezdődik – mondta az InfoRádió Családi hét című műsorának a digitális világra szakosodott pszichológus, akit a közösségi médiában Pszichológus Pasiként ismernek, és közel kétezer követője van. Tóth Dániel hitvallása így hangzik: “kés, villa, olló, laptop, tablet, okosteló nem gyerek kezébe való”.

Az esetek nagy többségében a digitális nevelés már csecsemőkorban elkezdődik, csak ez nem tudatos a szülő részéről, azzal ugyanis, hogy már egész kis korban, akár pelenkázás közben, vagy etetésnél a kicsik elé adják a telefont, mert így csöndben marad, gyakorlatilag digitális cumiként használják az eszközöket – mondta az InfoRádió Családi hét című műsorában Tóth Dániel pszichológus, aki szerint "kés, villa, olló, laptop, tablet, okosteló nem gyerek kezébe való".

A szakember úgy véli, abban a fázisban vagyunk, amikor ennek még inkább a pozitív hatásait látják a szülők, és még nem érték el a köztudatot azok az orvosi tanulmányok, amelyek a káros hatásokat igyekeznek felmérni.

"A gyerekek digitális nevelése a szülők saját eszközhasználati gyakorlatánál kezdődik"

– hangsúlyozta Tóth Dániel.

A szakember pár éve kezdett előadásokat tartani az internet és a videojátékok gyerekekre kifejtett hatásairól, és azt tapasztalta, hogy óriási az ezzel kapcsolatos információhiány. Emiatt kezdte el végül az interneten, először blogokban, majd a Pszichológus Pasi csatornán megosztani a tapasztalatait, véleményét a kütyükkel, online trendekkel kapcsolatban.

"Nemcsak a negatív hatásokról szoktam beszélni, hanem a pozitívakról is" – tette hozzá az elmondottakat egyébként sokszor a saját fia kapcsán a első kézből megtapasztaló szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×