INFORÁDIÓ 
2020. október 1. csütörtök
Malvin

vasút

itm

mosóczi lászló

Számos vasútvonalat korszerűsíthetnek - itt a lista

Számos vasútvonalat korszerűsíthetnek - itt a lista

Infostart

Húsz vasúti fejlesztés előkészítéséhez biztosít több mint 32 milliárd forintot a kormány – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A 2021-2027-es uniós pénzügyi ciklusban kötöttpályás beruházásokra várhatóan rendelkezésre álló forrásmennyiség sikeres lekötése érdekében húsz vasúti fejlesztés előkészítésének, tervezésének támogatásáról született döntés. Az összesen 32 milliárd forintos ráfordítás a hazai közösségi közlekedés gerincét adó vasút infrastruktúrájának, szolgáltatásainak korszerűsítése, versenyképességének növelése mellett a magyar gazdaság élénkítéséhez is hozzájárul.

A kormánydöntésnek köszönhetően egyebek mellett megkezdődhet

 • a Nyugati pályaudvar vágányhálózata és bevezető szakaszai rekonstrukciójának,
 • a lajosmizsei és váci vonalak elővárosi célú fejlesztésének előkészítése.
 • A Kis-Gellért hegyi alagút átépítése után a jövőben a Déli pályaudvarról emeletes motorvonatok közlekedhetnek majd Székesfehérvár és Tatabánya-Győr,
 • a nyári idegenforgalmi főszezonban pedig a Balaton felé is.
 • Elkészülhetnek a Hatvan-Füzesabony vonal és a kapcsolódó ráhordó vonalak fejlesztésének,
 • a Békéscsaba-Lőkösháza és a Debrecen-Nyíregyháza szakaszok korszerűsítésének tervei.
 • A Szeged-Makó vasúti elővárosi közlekedés vonzerejét a megújuló vasúti pálya mellett vegyesforgalmú Tisza-híd megépítése növelheti.

Megtörténhet a Szombathely-Kőszeg és a Zalaszentiván-Nagykanizsa vasútvonalak villamosításának előkészítése is. Az ún. Nyugat-magyarországi Masterplan az országrészt összefüggő egységként kezelve vizsgálhatja egyebek mellett

 • a Győr-Pápa-Celldömölk,
 • a Székesfehérvár-Pusztaszabolcs és
 • a Komárom-Székesfehérvár vonalak villamosításának,
 • a Pusztaszabolcs-Gyékényes,
 • a Pusztaszabolcs-Pécs-Eszék és
 • a Székesfehérvár-Nagykanizsa-Gyékényes viszonylatok egyes szakaszai fejlesztésének lehetőségét.

A kötöttpályás projektek speciális igényeire tekintettel az egyes beruházások megkezdését legalább egy-három éves előkészítési folyamat előzi meg. A forrásbiztosítás nyomán az állami beruházók (a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt., a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a két nemzeti pályahálózat-működtető vasúttársaság (GYSEV, MÁV)) időben gondoskodhatnak arról, hogy a következő programozási időszakban Magyarország megfelelő számú, részletesen kidolgozott projekttel rendelkezzen az uniós támogatások mielőbbi lekötéséhez – közölte a tárca.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy a 2014-2020-as pénzügyi ciklus Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programjában a kifizetések idén nyáron már túlnőtték az eredeti, 1300 milliárd forintos keretösszeget, míg a várakozások szerint a következő években az eddigieknél jelentősen nagyobb forrásmennyiség lesz elérhető uniós társfinanszírozással a kötöttpályás közösségi közlekedés fejlesztésére. Az előzetesen becsült nagyságrendek alapján Magyarország számára összesen akár 2000 milliárd forint is rendelkezésre állhat vasúti beruházásokra.

Nyitókép: Forrás: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018