eur:
392.71
usd:
366.09
bux:
66785.71
2024. április 25. csütörtök Márk

Növeli az állampapír-vásárlást a Magyar Nemzeti Bank - a nap hírei

Lehetségesnek tartja a hagyományos tanévkezdést az emberi erőforrások minisztere. Fehéroroszországban letartóztatták az ellenzéki Koordinációs Tanács két tagját.

Növeli az állampapír-vásárlást a nemzeti bank. Erről is döntött a monetáris tanács, amely változatlanul hagyta a 0,6 százalékos kamatot és a kamatfolyosót is. A Portfolio gazdasági portál arra hívja fel a figyelmet, hogy az állampapír-vásárlás növelése összefügg a kormány hétfői bejelentésével, amely szerint a korábbi célnál sokkal nagyobb, a GDP 7-9 százaléka lehet a költségvetési hiány.

Először csökkent havi szinten az álláskeresők száma júliusban a koronavírus-járvány megjelenése óta. A tavaly júliusihoz képest ugyanakkor csaknem 50 százalékos a növekedés. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában a júliusi zárónapon 365 800 álláskereső szerepelt.

Vasúti fejlesztések előkészítéséhez biztosít forrásokat a kormány. Az összesen 32 milliárd forintból megkezdődhet például a Nyugati pályaudvar vágányhálózata, valamint a lajosmizsei és váci vonalak elővárosi célú fejlesztésének előkészítése.

Augusztus 31-i hatállyal lemondott a Nemzeti Választási Iroda elnöki tisztségéről Pálffy Ilona és nyugdíjba vonul. A 72 éves Pálffy Ilona az iroda megalakulása, 2013. május 24-e óta tölti be. Az MSZP haladéktalan egyeztetéseket követel az NVI új vezetőjéről.

Újabb 24 embernél mutatták ki az új koronavírust Magyarországon. Elhunyt egy idős krónikus beteg, így már 614 halálos áldozatot követelt a kór. Az aktív fertőzöttek száma 885-re nőtt. A járvány kezdete óta 5.215 embernél igazolták a fertőzést. 3.716-an már meggyógyultak.

Lehetségesnek tartja a hagyományos tanévkezdést szeptember elsején a járványügyi adatok alapján az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a járvány terjedése nehezen kiszámítható, ezért a köznevelésnek is fel kell készülnie a védekezésre és a megelőzésre.

A kormánytól kérnek segítséget a rendezvényszervezők. Ganczer Gábor, a rendezvényszervezők érdekképviseletének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az évi csaknem ezermilliárd forintot termelő iparág március óta a járvány miatt gyakorlatilag megszűnt, ami 60 ezer ember munkáját veszélyezteti.

Sikeresnek értékelte az egészségügyi felhő költöztetését az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A hosszú hétvégén az elmúlt három évben összegyűlt több mint 140 millió dokumentum és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér teljes infrastruktúrája került át a Kormányzati Adatközpontba. Az egészségügyi felhő az ország egész területén összekapcsolja az állami és a magán egészségügyi ellátókat.

Fehéroroszországban letartóztatásba került az ellenzéki Koordinációs Tanács két elnökségi tagja. A múlt kedden alakult testület célja tárgyalni a békés hatalomátadásról a minszki vezetéssel. Szvjatlana Cihanouszkaja, az országból elmenekült elnökjelölt az Európai Parlament külügyi bizottságában hangsúlyozta: a belarusz ellenzék kész tárgyalni a minszki hatalommal nemzetközi szervezetek bevonásával.

Az Egyesült Államok támogatja az Európai Unió által javasolt vizsgálatot Alekszej Navalnij ügyében. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentette: a washingtoni kormányzatot aggasztja a német orvosok előzetes megállapítása, amely szerint az orosz ellenzéki politikust megmérgezték.

Már több mint 23 millió 650 ezer ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban. A halálos áldozatok száma meghaladja a 813 ezret. Több mint 15 millió 340 ezren meggyógyultak. A fertőzés az Egyesült Államokban terjed a leginkább.

Továbbra is kísérleti terápiának tartja a vérplazma kezeléseket az Egészségügyi Világszervezet. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet vasárnap engedélyezte, hogy a felgyógyultak antitesteket tartalmazó vérplazmájával kezelhetik a kórházban ápolt betegeket. A WHO figyelmeztetése szerint a terápia egyelőre nem tekinthető biztonságosnak és hatékonynak.

Sikerült legyőzni a járványos gyermekbénulást Afrikában - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet. A WHO tájékoztatása szerint a hatékony oltóanyag 1988-as megjelenése óta 99 százalékkal csökkent a megbetegedések száma, de a vírust mostanáig nem sikerült teljesen kiirtani.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×