eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Pixabay

A közlekedési szakjogász a gyalogosok védelmét sürgeti

Ha majd az 5G és az önvezető autók világa beköszönt, enyhülhet a szigor, addig azonban Borbély Zoltán szerint több figyelmet érdemelnek az átkelők.

A gyalogos-átkelőhelyek biztonságának növelése fontos szempont kell hogy legyen a KRESZ szabályozásában és a bírósági gyakorlatban is - mondta az InfoRádió Paragrafus című műsorának nyilatkozó közlekedési szakjogász. Borbély Zoltán szerint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken gyalogost gázoló sofőrökkel szemben indokolt lenne börtönbüntetés kiszabása is.

"A halálos balesetek száma a karanténidőszakban csökkent, ám sajnos mostanában egyre több olyan hírt hallunk, hogy egy balesetben többen is életüket vesztik.

Ilyenkor a gyalogos-átkelőhelyes elütések száma, azok súlya indokolhatja akár még a végrehajtandó szabadságvesztést is,

ám az - büntetlen előéletű állampolgárok esetében - a 20 százalékot sem éri el" - hangsúlyozta Borbély Zoltán.

Mint rámutatott, a 2018-as balesetihalál-statisztika szerint 39 gázolás történt zebrán, 2019-ben ezek száma 30 volt, ezért a bírósági gyakorlat, a KRESZ, a gyalogosok és az autósok részéről is különös figyelmet irányítana erre a kérdésre.

"Üdvözlöm én is a zebraminimumnak nevezett jogszabály-változtatási kezdeményezést, amely azt jelenti, hogy

a technika vívmányait kihasználhatjuk az átkelőhelyek védelmében.

Ne feledjük: küszöbön áll az önvezető autó, az 5G technika felhasználásával a moral machine, vagyis az erkölcsös gép adott esetekben bizonyos döntéseket meg is tud hozni, ha a technika segítségével minden információ a rendelkezésére áll. Ettől majd egyértelműen csökkenhet a balesetek száma" - adott hangot bizakodásának Borbély Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 25. 10:40
×
×
×
×