eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Nem a kedvezmények miatt éri meg a fedélzeti kamera, sőt

A vitás esetekben az autós kamerával készült felvételeket is figyelembe vehetik a biztosító társaságok – véli a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

Nem felétlenül perdöntő bizonyíték, de a biztosítók mindenképp figyelembe veszik, illetve figyelembe vehetik egy baleset alkalmával a fedélzeti kamera által rögzített körülményeket a vitás esetekben – fogalmazott az InfoRádiónak Lambert Gábor.

A Mabisz kommunikációs vezetője hozzátette, az autós kamerák

nem a biztosítótársaságok, hanem az ügyfelek érdekeit szolgálják,

ezért semmi nem indokolja az ezek megléte miatti kedvezményeket a casco és egyéb más biztosítások megkötésekor. Annyira nem, hogy például Ausztriában egyenesen tiltva vannak személyiségi jogokra hivatkozva, ezért ott jobb is, ha a vitás esetekben nem próbálunk azzal érvelni, hogy van felvételünk az incidensről.

Magyarországon azonban kicsit más a helyzet: a bírói gyakorlat szerint perdöntő esetben felhasználhatók az autós kamerákkal rögzített felvételek, és nem sértenek személyiségi jogokat – magyarázta a szakember. Magyarán,

erősebb az az érv, hogy vitás esetben bizonyítékként használható fel

ez is, egyéb más bizonyítékok mellett.

Az autós kamerákat illetően tehát nincs egységes állásfoglalás az országok között, így egyelőre megmarad egy lehetőségként, ami ugyan az autósok szempontjából mindenképp előnyös lehet, de momentán nincs terítéken annak kötelező jellegű bevezetése Magyarországon – emelte ki Lambert Gábor, hozzátéve, erre épp az említett személyiségi jogok miatt nem kerül sor. Esetről estre változik ugyanis, hogy mikor igazán hasznos az ilyen felvétel, és mikor részesítenek előnyben más bizonyítékokat akár a kárszakértők, akár a bíróság.

A Mabisz kommunikációs vezetője végezetül azt is megjegyezte: Magyarországon szerencsére a közlekedési kultúra még nem indokolja azt, mint például Ukrajnában, hogy valóban legyen minden esetről felvétel is, tehát az autós kamerák felvételei nem túlzottan jelennek meg döntő bizonyítékként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×