INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

roma holokauszt

koronavírus

rendőrség

a nap legfontosabb hírei

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek - a nap hírei

Infostart

Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Világszerte és Magyarországon is megemlékeztek a roma holokauszt áldozatairól. Elrendelte tizenkét ember letartóztatását az érdi tömegverekedés ügyében a Budakörnyéki Járásbíróság. A nap legfontosabb hírei augusztus 2-án.

Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4535-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 597, 3389-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 549. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív teszt esetén teheti meg, amelyet már saját költségén kell elvégeztetnie.

A koronavírussal fertőzöttek száma 500-600 fő körül stagnál Magyarországon - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.Gulyás Gergely a Kossuth rádió reggeli műsorában elmondta, beváltak a néhány hete bevezetett intézkedések, mint például a határon belépők szigorúbb ellenőrzése vagy a külföldi országok kategóriákba sorolása. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy még nyáron a foglalkoztatottság szintje visszaállhat az egy évvel ezelőtti szintre. Kitért a zeneiparban dolgozók több mint 5 milliárd forintos támogatására, amelynek pontos részleteit hamarosan nyilvánosságra hozza a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A második világháború idején meggyilkolt romákra emlékezett az Országos Roma Önkormányzat a roma holokauszt emléknapján, Budapesten.Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az eseményen hangsúlyozta: az állam felelős azért, hogy soha többé ne történhessen a 76 évvel ezelőttihez hasonló tragédia. Augusztus 2-át a Cigány Világszövetség 1972-ben nyilvánította a roma holokauszt emléknapjává, arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 3-ára virradóra, egyetlen éjszaka alatt több mint háromezer romát és szintit gyilkoltak meg a nácik az auschwitz-birkenaui haláltáborban.

Emlékezni kell azokra, akik a rasszizmus áldozatai lettek, hiszen csak így lehet megakadályozni, hogy a gyűlölet újra és újra utat törjön magának - hangsúlyozta a főpolgármester a roma holokauszt emléknapján.Karácsony Gergely Facebook-oldalán azt írta: a vészkorszak idején a koncentrációs táborokban több mint 12 ezer romát gyilkoltak meg. A rendhagyó, 24 órás megemlékezést Budapesten a Nehru parti emlékmű előtt tartották.

Az áldozatok emléke előtt tisztelegtek, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján a volt auschwitz-birkenaui náci német haláltáborban. Az idei megemlékezést a koronavírus-járvány miatt részben a világhálón szervezték. Az auschwitzi haláltáborba a németek 1943 után németországi, ausztriai, csehországi és lengyelországi romákat és szintiket deportáltak, összesen mintegy 23 ezer embert, közülük 21 ezren életüket veszítették.

Magyarországnak csatlakoznia kellene az európai egészségügyi unióhoz - mondta Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő. A politikus emellett azt is sürgette, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a magyar egészségügyről készülő átfogó tanulmányt és vitassa azt meg szakmai szervezetekkel. Az EP-képviselő ismertetése szerint a formálódó európai egészségügyi unió rögzíti többek között azokat a minimumfeltételeket, amelyeket mindenkinek biztosítani kell, mivel a hozzáférés az alapvető egészségügyi ellátáshoz emberi jog.

Elrendelte tizenkét ember letartóztatását az érdi tömegverekedés ügyében a Budakörnyéki Járásbíróság.Az egyik érdi benzinkúton csütörtök este történt verekedésben egy ember meghalt, ketten életveszélyesen, hárman súlyosan megsérültek. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken azt közölte: egy enyingi és egy érdi család tagjai csaptak össze, egy érdi férfi halt meg a tömegverekedésben A gyanúsítottak között vannak többszörösen büntetett előéletűek, akik ellen jelenleg is több büntetőeljárás folyik.

Megkezdődik hétfőn a párizsi Notre-Dame-székesegyház fő orgonájának megtisztítása és restaurálása a tavalyi tűzvész után.A munka a billentyűzet elbontásával veszi kezdetét, majd teljesen darabokra szedik az orgonát A nyolcezer orgonasíp és a többi rész lebontása egészen az év végéig eltart. A megtisztítás és a felújítás 2021 és 2024 között folyik. A Notre-Dame rekonstrukciójáért felelős különmegbízott szerint az orgonának 2024 áprilisában ismét meg kell szólalnia. A hatalmas szimfonikus orgona a székesegyház hangja volt 1733 óta. Ez Franciaország legrégebbi orgonája.

Az ellene indult büntetőeljárás alatt is betölti tisztségét a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke - olvasható a világszervezet állásfoglalásában. Csütörtökön a svájci különleges ügyész azért indított büntetőeljárást Gianni Infantino ellen, mert állítólag titkos találkozókon vett részt a svájci államügyésszel. A tisztségviselő a héten beadta a felmondását. Gianni Infantino korábban visszautasította a vádakat, szerinte a találkozókon csak a FIFA érdekét képviselve tisztázott bizonyos kérdéseket.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018