eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A kormányfő szerint több vitás területet kell rendezni a megállapodáshoz az uniós költségvetésről - a nap hírei

Újabb 18 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Egy felmérés szerint a japánok egyharmada törölné a tokiói olimpiát.

A miniszterelnök szerint több vitás területet kell rendezni a megállapodáshoz az uniós költségvetésről. Orbán Viktor a brüsszeli csúcstalálkozón elmondta: nincs még egyetértés a helyreállítási alap nagyságáról, a támogatások és hitelek elosztásáról, a költségvetési visszafizetésekről, illetve a jogállamiság kérdéséről. A kormányfő szerint ha mégsem sikerül megegyezni, az Hollandia hibája lesz, mert olyan eszközt akar bevezetni, amely ellenőrzi az uniós pénzek kifizetését és felhasználását. Orbán Viktor azt javasolta, hogy az unió csak teljes egyetértésben szabhasson ki pénzügyi szankciókat az egyes tagállamokra.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az uniós források felhasználásának módjáról szól a vita a jelenlegi uniós csúcstalálkozón. Szijjártó Péter a Kossuth Rádióban továbbra is megengedhetetlen eszköznek nevezte a politikai zsarolást, amire lehetőséget adhat az úgynevezett jogállamisági mechanizmus.

A legutóbbi adatok szerint 18 fővel, 4333-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Nincs újabb elhunyt, a halálos áldozatok száma így továbbra is 596. 3223-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 514-re emelkedett.

Több környező országban tovább nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Csehországban az áprilisi rekordot is meghaladta az aktív esetek száma, amely megközelítette a 4.800-at. Lengyelországban meghaladta a 40 ezret a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. Ausztriában a növekvő számú újabb esetek és gócpontok kialakulása miatt ismét kötelezővé teszik a szájmaszk viselését.

Már több mint 14 millió 200 ezren fertőződtek meg a világon a koronavírus-járványban. A halálos áldozatok száma meghaladta a 601 ezret, csaknem 8 millióan már meggyógyultak. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. A legtöbb fertőzöttet és halálos áldozatot továbbra is az Egyesült Államokban regisztrálták.

Ismét globális tűzszünetet szorgalmazott Ferenc pápa annak érdekében, hogy a koronavírus által sújtottakhoz eljuthasson a szükséges segítség. A katolikus egyházfő a járvány további terjedésére figyelmeztetett. Fokozott aggodalmát fejezte ki azon fertőzöttek iránt, akiknek a szenvedését fegyveres konfliktusok súlyosbítják.

Cselekvőképes zöldhatóságokat tart szükségesnek a balatoni nádasok védelmében az LMP. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke úgy vélte: a kormány meggyengítette a környezet- és természetvédelmi intézményrendszert, ráadásul az építési törvényt is fellazította, így a part mentén építkezők egyszerű bírsággal megúszhatják a természetkárosítást.

Új hatóanyagot fejlesztettek ki magyar szakemberek a stroke és más idegrendszeri betegségek után fellépő tartós izomgörcsök kezelésére. Málnási-Csizmadia András, sz ELTE kutatásvezetője az M1-en elmondta: a szer közvetlenül arra az izomfehérjére hat, amely mozgatja az izmot, így nincs mellékhatása.

Genovában kamionok áthaladásával kezdik meg a két éve leomlott Morandi-híd helyére épített új átkelő tesztelését a július végén tervezett átadás előtt. A hatvanas években emelt átkelő 2018. augusztus 14-én omlott össze, miközben rajta és alatta is járművek közlekedtek. 43-an vesztették életüket, mintegy hatszáz embert költöztettek ki a híd körül lebontott városrészből.

Franciaországban előállított a rendőrség egy férfit a nantes-i székesegyházban keletkezett tűz miatt. Az illető az egyházmegye önkéntese, akinek a feladata volt, hogy péntek este bezárja a katedrálist. A hatóságok gyújtogatás gyanúja miatt indítottak vizsgálatot, mivel a lángok három helyen csaptak fel szombat reggel.

Isztambulban jelképes látogatást tett a Hagia Sophia székesegyházban a török államfő. Recep Tayyip Erdoğan pár napja adott ki rendeletet az egykori ortodox bazilika mecsetté alakításáról. A Hagia Sophiában jövő pénteken tartják az első nagy közös imát. A török vezetés hangsúlyozza, hogy a szentély a keresztények és a muszlimok előtt is nyitva marad.

Egy felmérés szerint a japánok egyharmada törölné a tokiói olimpiát. Az országos közvélemény-kutatásban részt vettek kevesebb mint negyede ért egyet azzal, hogy a jövő nyári időpontban tartsák meg az ötkarikás játékokat, egyharmaduk tovább halasztaná azt. A szervezőbizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság március végén halasztotta jövő nyárra a tokiói ötkarikás játékokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×