INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

napinfó

a nap hírei

hírösszefoglaló

Rendszeresen felülvizsgálja az országok járványügyi besorolását az országos tisztifőorvos - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

A nemzeti bank szerint történelmileg alacsony szinten áll a gazdaság nettó külső adóssága. A MÁV alá rendelték a Volánt.

Rendszeresen felülvizsgálja az országok járványügyi besorolását az országos tisztifőorvos - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ, miután életbe léptek a beutazással kapcsolatos korlátozó intézkedések. A sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar állampolgárokat a járványügyi hatóság kötelező házi karanténba helyezi. Ez alól a negatív koronavírus-teszttel lehet mentességet kapni.

Magyarország 60 milliárd forinthoz jut a járvány elleni védekezéshez - jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: az Európa Tanács Fejlesztési Banktól kapott kedvezményes hitel például maszkok, gyógyszerek, tesztek, fertőtlenítőszerek, valamint intenzív ágyak beszerzését biztosítja.

A nemzeti bank szerint történelmi összevetésben alacsony szinten áll a gazdaság nettó külső adóssága. A jegybank közleménye alapján Magyarország külső finanszírozási képessége az első negyedévben a GDP 1,2 százalékára emelkedett, amivel továbbra is a régió élmezőnyébe tartozik. A nettó külső adósság a jelentős működőtőke-beáramlás fennmaradása mellett a GDP 6,3 százalékára mérséklődött.

Szeptembertől számít bővülésre az építőiparban az innovációs minisztérium. A KSH adatait a májusi, 20 százalékos visszaesésről a tárca úgy kommentálta: a járvány már ekkor is jelentősen éreztette hatását és ennek negatív hatása még egy-két hónapig megmarad.

Az első negyedévben 7,6 százalékkal nőtt a távközlési vállalatok árbevétele. A Központi Statisztikai Hivatal ágazati jelentése szerint a távközlési ágazatban 86 ezren álltak teljes munkaidőben alkalmazásban, a 678 ezer forintos bruttó átlagkereset egy év alatt 7,2 százalékkal emelkedett.

Az egységes menetrend és a közös tarifarendszer kialakítását nevezte a MÁV és a Volán közötti szorosabb együttműködés céljának a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója. Homolya Róbert azután beszélt erről az InfoRádióban, hogy a MÁV lett a Volánbusz tulajdonosi jogainak gyakorlója.

Továbbra is 6 és fél százalékos nyugdíjemelést sürget januárig visszamenőleg az MSZP az emelkedő infláció miatt. Korózs Lajos, az országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szükségesnek nevezte a 100 ezer forint alatti nyugdíjak felzárkóztatását. A Fidesz úgy reagált: a kormány 2010 óta megőrzi a nyugdíjak értékét.

Csütörtökön indul az iskolaőrök toborzása, felkészítésük a jövő hónapban kezdődik. Szeptembertől összesen csaknem 500 állami fenntartású oktatási intézményben lesz iskolaőrség. Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban elmondta: az iskolaőröknek fegyvere nem lesz, de gumibot és bilincs lesz náluk.

Nem hitelesítette a nemzeti konzultációval kapcsolatos népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság. A testülethez egy magánszemély nyújtott be kérdést, amely azt célozta, hogy nemzeti konzultációt kizárólag úgy lehessen indítani Magyarországon, hogy az a frakcióval rendelkező parlamenti pártok kérdéseit is tartalmazza mandátumarányosan.

Eddig négy embert fogott el a rendőrség azok közül, akik elraboltak és húszmillió forint váltságdíjat követeltek egy budapesti férfitől. A sértettet csaknem két napon át kínozták, több csontját is eltörték.

Romániában újabb 30 napra meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt veszélyhelyzetet a kormány. Ludovic Orban miniszterelnök hangsúlyozta: a fertőzések magas száma miatt nem lehet további lazításokat bevezetni.

Horvátországban és Szlovéniában megduplázódott a napi új koronavírussal fertőzöttek száma az előző naphoz képest. A zágrábi válságstáb kötelezővé tette a szájmaszk viselését a hivatalokban, a postán és a pénzintézetekben, valamint a szolgáltatásokat nyújtó üzletekben. A ljubljanai hatóságok egyelőre vizsgálják hogy szükség van-e új intézkedésekre.

Bulgáriában lemondásra szólította fel a kormányt az államfő. Rumen Radev az ország népéhez intézett beszédében úgy fogalmazott: az emberek elutasítják a kudarcot vallott oligarchikus kormányzás modelljét, ezért a távoznia kell a kabinetnek és a legfőbb ügyésznek, valamint tisztességes választásokat kell tartani. Bulgáriában egy hete tartanak a korrupció ellen tiltakozó, és a kormány távozását követelő megmozdulások.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018