eur:
394.97
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Operatív törzs: örömteli hírről is beszámolt Müller Cecília

Valóban küldött alkalmatlan, megsemmisítendő szájmaszkokat az EU Magyarországra; a budaörsi óvodai dolgozók pozitív teszteredményei viszont nem igazak - derült ki az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Már 3841 koronavírusost regisztráltak Magyarországon, az elmúlt 24 órában 25-öt, és 8-cal több, 517 fertőzött, 8-cal több van, mint egy napja. 1300 viszont már csak az aktív fertőzöttek száma, 2024-en ugyanis már meggyógyultak, de 24 ember állapota még mindig súlyos, ezért az operatív törzsnek volt miről tanácskoznia péntek reggel is, információikból pedig tájékoztatót tartott az operatív törzs.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a tájékoztatón elmondta, a kormány komplex csomagot fogadott el a munkavállalási válság leküzdésére, megvédendő azokat az eredményeket, amelyeket a kormány az elmúlt tíz esztendőben elért.

Elsőként a munkahelyek megőrzésének eredményeiről beszélt:

  • bértámogatás: 10 500 cég 137 ezer dolgozója részesült ebből a segítségből, a programot augusztus 31-ig meghosszabbítják, akár úgy is, hogy a munkaadó az alkalmazottat a cégen belül áthelyezi. A pályázatok 98 százaléka jó minőségű, 2 százaléknyi pályázatot korrigálni lehet vagy újra benyújtani
  • k+f bértámogatás: sok embert próbálnak külföldre csábítani most, ezt próbálja megakadályozni a 318 ezer forintos bruttó segítség. A pályázók száma 750 cég, az elért munkavállalók száma 12 ezer
  • munkahelyteremtő bértámogatás: 70 ezer újonnan létrejövő munkahelyet tudnak finanszírozni, 84 milliárd forintból. 6 hónapig a kormányzat biztosítja a bértámogatást, 3 hónapot a munkáltatóktól kér az állam a munkavállaló javára. A munkavállaló havonta 112 ezer forint nettó bért kap 9 hónapig. Már 3200 munkavállalóra adtak be igényt a cégek (4 milliárd forint), az első fecskék a legkisebb vállalkozások közül érkeztek. A legaktívabbak az ország keleti szélén vannak. (Hajdúság, Szabolcs, Békés)

Úgy látja, április után májusban több szektorban is megindult az élet, akinek pedig kérdése van, a

munka.hu

portálon igyekezzen tájékozódni - ajánlotta.

Elmondta még azt is, az elsősegélyvizsga papírját nem kell bemutatniuk azoknak később sem, akik a veszélyhelyzet alatt szereztek jogosítványt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a fent említett számokhoz hozzátette, 4 százaléknyian van azon elhunytak száma, akiknek nem volt korábban krónikus alapbetegsége. Kórházban jelenleg 384 főt ápolnak.

Továbbra is Budapest az egyetlen olyan terület, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttszám 100 fölött van (104), de Zala megye is igencsak kapaszkodik a lélektani határba.

Müller Cecília bejelentette:

idősotthonokból nem érkezett jelentés újabb fertőződésről,

amit "nagy örömmel" állapít meg.

A 25 új fertőzöttből 11 budapesti, 6 Pest megyei - mondta még.

Nemzetközi kitekintésben elmondta, most Brazília, az USA, Oroszország, India és Peru van a legnagyobb bajban az új fertőzéseket tekintve.

Május 31.: dohányzásmentes világnap

A tisztifőorvos külön beszélt a dohányzásmentes világnapról. A dohányzás - mint elmondta - a tüdőrákért 95 százalékban felelős, de a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását szintén segíti, 4000 féle vegyi anyagot pedig a dohányfüstből is izoláltak.

"A dohányzás miatt minden 4. másodpercben meghal egy ember a világon, nem tudom, ezt hogyan mérték fel, de eléggé riasztó szám" - húzta alá Müller Cecília, örömét kifejezve amiatt, hogy zárt közös terekben immár tilos a dohányzás Magyarországon. "Magyarországon nem a dohányzókat üldözik ilyen módon, hanem a nemdohányzókat védik" - emelte ki.

Úgy érzi, a fiatalokat kell még megnyerni a nemdohányzás ügyében, de ott is "kezdünk jól állni" szerinte.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa először a magyar lélegeztetőgépről beszélt,

az új gépből naponta 10

darabot tud majd gyártani az ország.

Szót ejtett még a szlovén magyar "határszabadságról" is, és bejelentette, autós szabadtéri koncertek szervezhetők, valamint a trianoni békediktátumhoz kapcsolódó békés megemlékezéseket meg szabad tartani.

Már 407 büntetőeljárást indítottak a járványhelyzettel összefüggésben, 110 ebből rémhírterjesztési ügy, 80 gyanúsítottat kihallgattak már.

Kérdések

- Hogyan tartható gyermeknap?

- Jellemzően szabadban zajlik ez az ünnep, reméljük, kegyes lesz az időjárás idén. Az egy háztartásban lakók ünnepeljenek össze, az ismeretlen háztartásban lévők tartsanak távolságot, tartsa be mindenki a higiénés szabályokat, aki pedig beteg, ne menjen el otthonról!

- Nyitnak az óvodák. mit javasol az operatív törzs?

- Csak egészséges szülők, nagyszülők, egészséges gyermekeket vigyenek óvodába, egy gyerekkel egy felnőtt menjen legfeljebb.

- Ha lesz második hullám ősszel, miben lehet más a védekezés?

- Sok tapasztalat gyűlt össze. Az első hullámban Magyarország nyert két hónapot a korai intézkedésekkel. Rengeteg szempontot kell értékelni.

- Buják községben hirtelen megugrott a fertőzöttszám, lesz-e emiatt különleges intézkedés?

- Bujákon 11 fő pozitivitásáról tudunk, két fővel indult a dolog, a kontaktkutatás során szélesedett ki a megfigyelés, egyikük ugyanis otthonban dolgozik. 5 fő most kórházban van, 5 fő tünetmentes. Rendkívüli intézkedések nem szükségesek.

- Küldött-e az Európai Bizottság rossz minőségű maszkokat Magyarországra, amelyeket meg kellett semmisíteni?

- Igen.

- Budaörs letesztelte az óvodai dolgozókat, és 5 tünetmentes fertőzöttet talált. Nem kellene az óvodai dolgozókat megvizsgálni?

- Nem igaz a hír, a gyorsteszt eredményeit nem igazolták a PCR tesztek eredményei. Óvodák, bölcsődék nyitásához nem szükségesek laboratóriumi vizsgálatokat végezni. Beteg, légúti betegségek tüneteit mutató gyermek ne menjen óvodába.

- Mi a helyzet az uszodákkal?

- Kinyithatnak, zárt uszodákban egyesületek tarthatnak klubszerű edzéseket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×