eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: pixabay

Jön a munkahelyteremtő bértámogatás - részletek

Áprilisban 330 ezerre nőtt a munkanélküliek száma, ezért a kormány azonnal lépett: egymillió forintot lehet kapni kilenc hónap alatt - persze szigorú feltételekkel.

Friss számokat sorolt az operatív törzs keddi tájékoztatóján Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A három hónapra szóló bértámogatási program friss számait ismertetve elmondta, a jelentkezők száma az elmúlt két hétben ugrásszerűen megnőtt, összesen

  • több mint 7200 vállalkozás adott be pályázatot,
  • 95 ezer kapott segítséget,
  • átlagosan 167 ezer forintos összegben.

A legtöbb támogatási igény a turizmusból, a feldolgozóiparból, a vendéglátásból, a kereskedelemből, a gépjármű-javítási és szállítás-raktározási ágazatból érkezett, leginkább Fejér, Pest és Győr-Moson-Sopron megyéből.

Az államtitkár hat olyan cégről tud, amely ezer fő fölötti állományi létszámmal vesz részt a programban, és további tizenhárom vállalat legalább ötszáz munkavállalót "vitt bele".

Összesen 40 ezer olyan munkavállaló van, akiknek az ügyét már pozitívan elbírálták, ők közvetlenül az államtól már meg is kapták a fizetést.

A k+f területre külön mentőprogram vonatkozik, 550 cég 8700 tudósa, mérnöke kaphatott eddig segítséget, a támogatási összeg 6,2 milliárd forint - jelentős részben Budapestről, Pest megyéből.

A számokat összeadva 100 ezer fölötti azon emberek száma, akiknek e két program segített munkahelye megtartásában.

Új programelem

Mivel a válság kitörése és április között legalább 50 ezren elveszítették állásukat - a munkanélküliek száma 330 ezer fő -, a kormány további segítségnyújtásról is döntött.

"Jön a munkahelyteremtő bértámogatási program, amely érdemben segíti a regisztrált álláskeresők munkába állását: a programban több mint 80 milliárd forint áll rendelkezésre, és ebből az összegből 70 ezer álláskeresőt tudunk segíteni. A támogatás lényege, hogy

  • 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónap továbbfoglalkoztatást várunk el a munkáltatótól
  • a programban résztvevőknek így biztosítottá válik az ellátása
  • a támogatott 6 hónap alatt a bruttó bér és a szocho 100 százalékát, de legfeljebb havi 200 ezer forintot térítünk meg a munkáltatónak
  • ennek köszönhetően munkavállalónként ez nettó 112 ezer forintos segítség havonta, 9 hónap alatt 1 millió forint
  • a munkáltatónak vállalnia kell, hogy ezen idő alatt megtartja az állományi létszámot"

- mondta az államtitkár.

A kérelmek nem hosszabbak egy oldalnál plusz két mellékletnél.

A munka.hu portálon továbbra is minden kérdésre megtalálható a válasz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×