INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

pesti út

idősotthon

koronavírus

müller cecília

karácsony gergely

Lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én. Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak az intézményben, jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Ikarus-busszal is szállítottak betegeket a Pesti úti idősotthonból

Infostart / MTI

Az országos tisztifőorvos korábban tapasztalt az egészségügyi szolgáltatás területén hiányosságokat, míg a főpolgármester azt mondta, az intézmény nem hibázott.

Minden koronavírus-fertőzött embert kórházba szállítanak a Pesti úti idősek otthonából - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta, úgy döntött, hogy a maximális biztonságra törekedve azokat is elszállítják, akik esetleg még nem mutatják a betegség tüneteit, de a későbbiekben megbetegedhetnek. Csütörtök délután legalább húsz mentőautóval vitték el a betegeket, illetve egy Ikarus busz is segített a szállításban – írta helyszíni tudósításában a 24.hu.

Az országos tisztifőorvos csütörtökön személyesen kereste fel az idősotthont, és elrendelte az egyes munkakörökhöz kapcsolódó tudás megújítását, mert úgy véli, hogy ebben a helyzetben feltétlenül szükséges feleleveníteni az ismereteket, és azokat az aktuális járványügyi helyzethez szabni.

Mint mondta, korábban tapasztalt az egészségügyi szolgáltatás területén hiányosságokat. Előírta azt is, hogy az otthonban maradottakat folyamatosan monitorozni kell, szigorú orvosi nyomon követéssel.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy a most végrehajtott intézkedésekkel igyekeznek olyan környezetet teremteni, ami biztonságos az otthonban maradók számára.

Ha teljes lesz a lakók és az ápolók átszűrtsége, akkor tudnak további döntéseket hozni

- tette hozzá.

A létesítményben fertőtlenítő takarítást végeznek.

Budapest, 2020. április 9.
Mentőautók lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én. Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak az intézményben, jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
MTI/Szigetváry Zsolt
Mentőautók lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Müller Cecília elmondta, a Pesti úti idősotthonban több mint ötszázan élnek, a csütörtök délutáni adatok szerint a dolgozókkal együtt 130 emberről derült ki, hogy koronavírussal fertőzött.

Karácsony Gergely az idősotthon ügyében az ATV-nek nyilatkozva reagált.

„Nagyon aggódtunk azzal kapcsolatban, hogy a járvány megtalálja ezeket az intézményeket, ezért nagyon sokszor korábban kértük a kormányt, hogy legyenek szűrővizsgálatok, hogy minél előbb be tudjuk azonosítani ezeket a megbetegedéseket" – mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a főváros nem várt a kormányra, maguk tették meg.

Karácsony Gergely elmondta:

azt nem tudják, hogy került be a fertőzés az otthonba.

Azt viszont leszögezte, hogy az intézmény semmilyen hibát nem követett el. Szerdán egy vizsgálat is megerősítette, hogy a Pesti úti idősotthonban és minden fővárosi fenntartású intézményben - ahol ellenőrzés folyt - minden az előírt protokollnak megfelelően működik – tette hozzá.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018