INFORÁDIÓ 
2020. április 9. csütörtök
Erhard

vihar

kár

katasztrófavédelem

mukics dániel

időjárás

szél

Erős szélben kidőlt lámpaoszlop Zalaegerszegen, a Batthyány Lajos úton 2020. február 10-én.

Óva int a katasztrófavédelem, még nem lélegezhetünk fel

Összesen 460 helyen avatkoztak be a tűzoltók hétfőn a vihar miatt. A szél tetőket bontott meg, fákat döntött ki és kéményeket rongált meg – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel továbbra is óvatosságra int, a viharos szél ugyanis kedden sem csillapodik.

A hétfői viharos erejű szél miatt 140 épületben, köztük mintegy 100 lakóingatlanban keletezett valamilyen kár, ismertette Mukics Dániel. Az erős szél jellemzően tetőcserepeket, bádoglemezeket és kéményeket rongált meg. Ahogyan számos középület is megsérült kisebb-nagyobb mértékben, például Győrött egy sportcsarnok sátorponyva tetejét bontotta meg a szél, Gyulán pedig egy kórházban keletkezett kár.

A legtöbb munkát mégis a letört ágak és kidőlt fák adták a tűzoltóknak, tette hozzá a szóvivő. Helyenként házakra, kerítésekre, utakra, sínekre és elektromos vezetékekre is dőltek, Szentlőrincen például egy általános iskola kapujára zuhant egy földből kifordult nagy fa.

A leszakadt kábelek miatt átmenetileg néhány ezer fogyasztónál akadozott az áramszolgáltatás, a hibák kijavításán egész éjjel dolgoztak a szakemberek.

Mukics Dániel arra is felhívta a figyelmet, viharok után érdemes körbejárni a lakóingatlanunk közvetlen környezetét, és felmérni, hogy milyen károk keletkeztek. Amennyiben sérült, leszakadt közművezetékkel találkoznánk, ne közelítsük meg, hanem azonnal értesítsük a szolgáltatót, vagy tárcsázzuk a 112-es segélyhívó telefonszámot – emelte ki.

Az előrejelzések szerint a keddi napon is még erősen szeles, viharos idő várható, emiatt érdemes lehet a tömegközlekedést választani, tanácsolta a szakember. Ha mégis autóba kényszerülünk, parkoláskor igyekezzünk ne villanyvezeték, reklámtábla vagy fa alá állni.

Az elmúlt nap a legtöbb riasztás Somogy és Zala megyében volt.

Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó hang

Viharkárok – Mukics Dániel szóvivő, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018