eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszél a Medicina konferencián a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2018. október 12-én. A tanácskozást a Hungaromed Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás és Konferencia második napján rendezték.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Ezek a kórházak újulhatnak meg

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 11 milliárd forintot fordít a kormány kórházépületek felújításának és építésének tervezésére - jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós közölte: az elmúlt év végén aláírták az összesen 381 ezer négyzetméternyi terület felújítására és építésére vonatkozó tervezői szerződéseket.

Az infrastrukturális fejlesztés 17 kórházat és szakrendelőt érint a fővárosban, illetve Pest megyében.

Összesen 30 új épület, illetve épületrész és 48 épület felújításának a tervezése kezdődik meg

- mondta a tárcavezető.

Kitért arra: jelenleg zajlik Magyarország történetének legnagyobb kórházfejlesztési időszaka, a fejlesztések az egészségügy minden szegmensére kiterjednek.

A fejlesztés részeként 500 milliárd forintból megújultak a vidéki kórházak. Ezzel párhuzamosan 2017-ben elkezdték a központi térség fejlesztését. A 2026-ig tartó programra a kormány 700 milliárd forintot biztosít.

"A fejlesztés kiterjed a központi régió gyakorlatilag minden egészségügyi intézményére: kórházakra, országos intézetekre, egyetemre és a járóbeteg-szakrendelésekre, függetlenül attól, hogy ki az intézményfenntartó" - fogalmazott.

Elmondta: Az Egészséges Budapest Program keretében 2018 végén kihirdették az Észak-pesti Centrumkórház és a Dél-pesti Centrumkórház tervpályázatát, 2019-ben pedig megvalósult az I. kerületi Budavári Egészségügyi Szolgálat modernizációja.

Azz aláírt tervezői szerződések

  • Budán érintik az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet, ahol több épület és épületrész felújítása mellett két új épületet is terveznek.
  • Az Országos Onkológiai Intézetben a felújítások mellett onkodiagnosztikai központot hoznak létre. Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben felújításokat végeznek és egy 15 ezer négyzetméteres kórházi részt építenek.
  • A törökbálinti Tüdőgyógyintézetben a főépület, a rehabilitációs épület és az élelmezési épület felújítása, továbbá a gyermekosztálynak új épület tervezése kezdődött el.
  • A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban két épület és a konyha felújítását tervezik.
  • Dél-Pesten a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben több épület, a Gizella és a Paula telephely felújításának és új részeinek tervezése kezdődik el.
  • A Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetben a Péterfy Sándor utcai, a Fiumei úti és az Alsóerdősor utcai telephely felújítására, valamint új kórházi szárny építésére készülnek tervek.
  • A Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézetben több épületet - a többi között az orvos-nővér szállót és a szemészetet - terveznek felújítani, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházat érintő tervezésen belül kiemelt jelentőségű a csepeli telephely felújítása.
  • Észak-Pesten a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban több épület felújítására, valamint új járó beteg és belgyógyászati épület kivitelezésére készülnek tervek.
  • A Károlyi Sándor Kórház egyes szintjeinek komplex építészeti rehabilitációját, illetve az új Nyár utcai épületet tervezik.
  • Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet terveiben két épület felújítása és két új épület megépítése szerepel.
  • Az Uzsoki Utcai Kórházat érintő tervekben a Róna utcai épület új szárnyának, az onkológia hotelnek, a két meglévő épület oktatási és igazgatási célra történő felújítása, illetve új onkológiai, logisztikai, krónikus és rehabilitációs épület tervezése, továbbá parkolóház létrehozása szerepel.
  • A Jávorszky Ödön Kórházban felújítják a III. főépület, valamint új nővérszállóval és új szakrendelővel is bővül az intézmény.
  • A Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház főépülete nyugati szárnyának felújítását és új épület kivitelezését tervezik.
  • A Szent Margit Kórházban a nővérszállót is érintő felújítások mellett az A épületre ráépítést és egy új épületet is terveznek.
  • A Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben pedig az egyes épületek és az egyik kazánház felújítása mellett új porta és ezer méternyi új kerítés készülhet.

A sajtótájékoztatón Kásler Miklóst kérdezték a miskolci kórházat ért, alaptalannak bizonyult vádakról, amely szerint a kórházban eltávolították egy roma nő mindkét petevezetékét, hogy ne szülhessen többé gyermeket. Kásler Miklós azt mondta: rendkívül nagyra becsüli, hogy a 168 óra "korrigálta" tévedését és eltávolította a valótlan tájékoztatást az oldaláról. Ugyanakkor tanulságosnak nevezte a történetet, az abban szereplők viselkedését és a sajtó reakcióját.

Megjegyezte: "tovább színezte a képet, hogy egy képviselőasszony névtelen levelet küldött közjogi méltóságoknak és az Emberi Erőforrások Minisztériumába is, amelyben rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg", konkrétumot azonban nem.

Megítélése szerint az eljárásrend sokszor sérti a személyiségi jogokat és az emberi méltóságot.

Úgy fogalmazott: "világéletemben visszautasítottam, hogy beteg, rászoruló, szenvedő emberek érzékenységével visszaéljenek, hisztérikus hangulatot teremtsenek és meggyengítsék (...) az orvos és a beteg közti bizalmi viszonyt".

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×