eur:
395.96
usd:
369.2
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Zacher Gábor toxikológus (b) és Bódy Gergő, a Momentán Társulat tagja beszélget a budapesti Impró kulturális központban 2017. június 2-án. A társulat Zacher Gáborral és a témában érintett civil szervezetekkel Függő játszma elnevezéssel programot indít. A kezdeményezés célja, hogy élményalapú, interaktív módszerekkel átadják a drogfogyasztással és függőségekkel kapcsolatos tudásbázist, és módszertani javaslatokat kínáljanak a nevelők, pedagógusok és a veszélyeztetett korosztály számára.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Zacher Gábor szerint is lesújtó: a középiskolások harmada rendszeresen alkoholizál

A 14 és 18 év közötti középiskolás korú fiatalok 80 százaléka 15 évesen vagy annál korábban ivott először, minden harmadik rendszeresen fogyaszt alkoholt – derül ki egy 2019. novemberében készült online felmérésből. A leggyakrabban fogyasztott alkohol az égetett szesz, ezt követi a sör és a bor. Zacher Gábor toxikológus szerint a felmérés eredménye igazolja, hogy a helyzet rendkívül rossz a fiatalkorúak alkoholfogyasztása terén. A szakértő támogatja a Magyarországon idén elindult Szétcsúszva programot, amelynek célja, hogy megismertessék az iskolásokkal a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeit és a felelős magatartás fontosságát.

A kutatásban részvevő középiskolás korú kitöltők közel 80 százaléka 15 évesen vagy annál fiatalabb korban próbálta ki az alkoholt. A kitöltők elenyésző része, mindössze 2,87 százaléka nem fogyasztott eddig még alkoholt. A felmérés szerint 14 éves kor vagy az alatt a kisebb településeken sokkal több fiatal (62,5 százalék) próbálja ki az alkoholt, mint Budapesten (48,65 százalék).

A 14 és 18 év közötti fiatalok közel fele (49,05 százalék) akkor iszik alkoholt, amikor valamilyen alkalom úgy kívánja. Közel negyedük (23,85 százalék) hetente egyszer, jellemzően hétvégén fogyaszt alkoholt. A válaszadók 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hetente több alkalommal, a 1,34 százalékuk majdnem minden nap iszik alkoholt. Összeségében minden harmadik középiskolás rendszeresen fogyaszt alkoholt. A hetente több alkalommal alkoholt fogyasztó fiatalok több mint 80 százaléka 14 évesen vagy korábban próbálta ki először az alkoholt.

A sláger

Az online kérdőív kitöltőinek 41 százaléka leggyakrabban égetett szeszt (pálinkát, gyomorkeserűt, rum, vodka, stb.) fogyaszt, ezt követi a sör (29,69 százalék) és a bor (22,41 százalék).

A lányoknál az égetett szesz a leggyakrabban fogyasztott ital (43,16 százalék), de népszerű a bor (24,21 százalék) és a cider (20,57 százalék) is, míg a fiúk esetében a sör vezeti listát

(44,73 százalék) megelőzve az égetett szeszt és a bort.

A kitöltők mintegy 60 százaléka válaszolta azt, hogy pontosan tudja, mi az az alkoholmennyiség, ami még nem árt meg. A válaszadó közel fele (45,23 százalék) úgy gondolja, hogyha iszik, akkor jobban ki tudja engedni a gőzt, minden negyedik kitöltő (26,72 százalék) ha hétvégén bulizni megy, csak alkohollal tud ráhangolódni.

Minden ötödik válaszadó (21,76 százalék) úgy gondolja, hogyha nem inna alkoholt egy társaságban, túlságosan kilógna a sorból, és közel ugyanennyinek (20,04 százalék) nehezére esik nemet mondani, ha alkohollal kínálják.

A válaszadók ötödénél (21,17 százalék) gyakran előfordul, hogy többet iszik annál a mennyiségnél, mint ami még nem okoz problémát. Minden harmadik válaszadó (34,54 százalék) jelezte, amikor szívesen iszik alkoholt, az íze miatt szereti.

Másnaposság, hányás, emlékezetkiesés

A felmérésben részvevők közel kétharmada (62,21 százalék) volt már másnapos, és közel ugyanennyien (58,02 százalék) hánytak már alkoholtól. A kérdőívet kitöltő 14 és 18 év közötti fiatalok közel felénél (45,99 százalék) fordult már elő, hogy túl sok alkohol után nem emlékezett dolgokra. Közel 15 százalékukkal megtörtént, hogy sok ital után olyan dolgokat posztolt, üzent közösségi oldalakon, amit később megbánt.

A válaszadók közel negyede (24,81 százalék) jelezte, hogy alkohol hatására megváltozott a hangulata, depressziós, szorongós lett. A lányok esetében többen (28,07 százalék) tapasztaltak ilyen tüneteket, mint a fiúk (21,01 százalék).

A kitöltők 12 százaléka keveredett már összetűzésbe az iskolában vagy a szülőkkel a túlzott alkoholfogyasztás miatt. A felmérésben részvevők 18 százalékánál fordult elő, hogy csak azért ivott, mert a többiek rábeszélték.

A válaszadók több mint felének (vele vagy bárkinél a környezetében) volt már szüksége segítsége túlzott alkoholfogyasztás miatt. A kitöltők közel fele (45,4 százalék) családtagokkal beszélne, ha neki vagy közeli ismerősének problémája lenne, 16 százaléka alapítványhoz fordulna.

A szakértő véleménye

„A felmérés eredménye igazolja, hogy a helyzet rendkívül rossz a fiatalkorúak alkoholfogyasztása terén – nyilatkozta a felmérés kapcsán Zacher Gábor. – A fiatalok alkoholfogyasztással kapcsolatos magatartását meghatározza a szociális minta, hogy mit lát otthon, egy családban milyen keretei vannak az alkoholfogyasztásnak. Az eredmények annak tükrében nem meglepők, hogy az országban rendkívül sok a felnőtt alkoholbeteg. Az alkohollal kapcsolatos ismeretek átadásában nagy szerepe kell, hogy legyen a családnak.

El kell mondani a gyereknek, hogy ne igyon, mert hülyeség, vagy egy keretrendszert kell biztosítani.

Támogatok minden olyan kezdeményezést, amelynek célja, hogy visszaszorítsuk a fiatalkori alkoholfogyasztást” – tette hozzá a toxikológus.

Szétcsúszva

A Szétcsúszva egy középiskolásoknak szóló edukációs program, amelyet a Diageo a program indulása, 2005 óta nemzetközi szinten támogat. A kezdeményezés célja, hogy megismertessék az iskolásokkal a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeit és a felelős magatartás fontosságát, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy

a döntés az ő kezükben van.

A Szétcsúszva program a Momentán társulat képzett színészek által előadott műsorból és egy azt követő interaktív workshopból, értékelésből áll. A program a részvevő iskoláknak fiatalkori alkoholfogyasztással kapcsolatos oktatási anyagot is biztosít. A Diageo világszerte elkötelezett a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorításáért. Magyarországon a vállalat idén novemberben indította el a kezdeményezést, az előadásokkal 3000 középiskolást kíván elérni 2020 tavaszáig.

A nem reprezentatív online felmérés a Szétcsúszva program megbízásából készült 2019. novemberében, a kérdőívet összesen 523 14 és 18 év közötti fiatal töltötte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×