eur:
395.51
usd:
366.65
bux:
65519.84
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Paks 2: januárban elkezdődik az építkezés

Paks 2: januárban elkezdődik az építkezés

Nem lehet kérdés egy ilyen nyár után, hogy Budapest a világ egyik sportfővárosa - erről is beszélt a cselgáncs-világbajnokságra és a vizes vb-re utalva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn újságíróknak, miután Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a vb kezdetére a fővárosba látogató Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Szijjártó Péter a megbeszélésről elmondta: új döntéseket nem hoztak, a korábban meghozott megállapodások végrehajtását tekintették át. Úgy látják, hogy "a korábban meghozott közös döntések gyümölcsei kezdenek beérni", pozitív eredményei, hatásai kezdenek látszani.

Paks 2: januárban elkezdődik az építkezés

Paks 2

A miniszter kifejtette, hogy az orosz elnök és a magyar miniszterelnök találkozóján is megerősítették, ami vasárnap hangzott el Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter és az orosz Roszatom cég elnökének tárgyalásán, hogy az EU-s eljárások elhúzódása miatti 22 hónapos csúszás után a jövő év legelején, januárban megindul az építkezési folyamat Pakson,

a Paks II atomerőmű építését "nem állíthatja meg most már semmi".

A beruházás teljes összege 12 milliárd dollár, és hétfőn is megerősítették, hogy ebből 5 milliárd dollár értékű munkát magyar vállalatok végezhetnek el, tehát a 40 százalékos arányhoz tartja magát az orosz fél - hangsúlyozta.

Földgázszállítás

A földgázszállításról azt mondta: az orosz elnök megerősítette, hogy Oroszország Törökországgal, Bulgáriával és Szerbiával is együtt dolgozik Magyarország mellett azért, hogy Törökországból az oda szállított orosz gáz eljuthasson Nyugat-Európába.

Ez az útvonal "2019 végére kell, hogy létrejöjjön".

Ez nem új vezeték - jelezte -, mint amilyen a Déli Áramlat lett volna, hanem a bolgár, szerb és magyar hálózat modernizációjával, valamint bizonyos szakaszokon új vezeték építésével alakul ki. Ez "gyakorlatilag azt jelenti" - fogalmazott a tárcavezető -,

hogy 2019 végén Magyarország déli határánál egy 10 milliárd köbméter gáz fogadására képes infrastruktúra épül ki,

amellyel a magyarországi fogyasztás biztosításán túl "Ausztria irányába hagyja el" az országot, tehát Ausztria bekapcsolásával ebben a projektben "komoly nyugat-európai érdek is van".

Kereskedelem, beruházások

Kiemelte: hosszú évek visszaesését követően - amely az európai uniós szankciókból és egyéb világgazdasági hatásokból adódott - idén újra elkezdett jelentősen növekedni a két ország közötti kereskedelmi forgalom, május végéig 34 százalékkal.

Paks 2: januárban elkezdődik az építkezés

Ezen belül 30 százalékkal növelték a magyar exportot, ennek - részletezte - két összetevője van: egyrészt a 44 százalékos növekedés a gyógyszeriparban, másrészt az, hogy az oroszok támogatják magyar cégek élelmiszeripari beruházásait, három beruházást átadtak, kettő még folyamatban van, "a magyar gabonaexport 89 százalékkal növekedett az első öt hónapban". A következő lépcsőfok a magyar vízipari beruházások végrehajtása lesz - közölte Szijjártó Péter.

3-as metró

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta: a 3-as metró felújításának ügye nem került szóba az elnök és a miniszterelnök találkozóján, viszont az ő megbeszélésén az orosz gazdasági vegyesbizottság társelnökével igen, ahol mindketten megerősítették szándékukat arról, hogy a "szerződéses határidők módosítása nélkül kell végrehajtani a beruházást".

Holland nagykövet

Szintén újságírói kérdésre a tárcavezető közölte: beszélt a hazahívott hágai nagykövettel, a hollandiai magyar ügyvivő pedig volt bent az ottani külügyminisztériumban, a pénteki álláspontot ismételték meg, ezt megköszönte. Úgy fogalmazott: szerinte külügyminiszteri szinten "megtettek mindent", a sor a miniszterelnökökön van, akik szeptember 29-én Tallinnban találkoznak EU-csúcson. "Reméljük, hogy utána végleg le lehet zárni ezt a kérdést" - foggalmazott. Azonban addig nem küldik vissza a magyar nagykövetet - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×