eur:
393.37
usd:
367.78
bux:
66182.13
2024. április 25. csütörtök Márk
Karácsony Gergely főpolgármester (k) a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ), a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) magyarországi partnerének Védjük meg Európában a közszférát! című budapesti önkormányzati munkaügyi kerekasztal-beszélgetése szünetében tartott sajtótájékoztatón a Danubius Hotel Flamencóban 2019. október 25-én. Mellette Klaus Heeger, a CESI főtitkára (b) és Boros Péterné, az MKKSZ elnöke (j).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Újabb ígéretet tett Karácsony Gergely

"Abban vagyunk érdekeltek", hogy a Budapesten dolgozó közszolgák megbecsült munkavállalók legyenek, ezért "vállaljuk, hogy lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk" a bérviszonyok rendezése és munkakörülmények javítása érdekében - mondta Budapest új főpolgármestere.

A fővárosi közszolgák bérviszonyainak rendezését és munkakörülményeik javítását ígérte a főpolgármester egy szakszervezeti fórum szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A városlakók érdeke, hogy jól működő közszolgáltatásokat kapjanak, ezt pedig csak jól megfizetett, jó munkakörülmények között dolgozó közszolgák tudják nyújtani,

ezért is jelzésértékű részvétele a közszféra védelmében tartott fórumon - fogalmazott Karácsony Gergely. Mint mondta, "abban vagyunk érdekeltek", hogy a Budapesten dolgozó közszolgák megbecsült munkavállalók legyenek, ezért "vállaljuk, hogy lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk" a bérviszonyok rendezése és munkakörülmények javítása érdekében. A főpolgármester a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) és a CESI magyar partnere, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) konferenciájának szünetében hozzátette, ehhez a munkához partnerséget kínálnak a szakszervezeteknek.

Karácsony Gergely főpolgármester és Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, a CESI alelnöke a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ), a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) magyarországi partnerének
Karácsony Gergely főpolgármester és Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, a CESI alelnöke a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ), a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) magyarországi partnerének "Védjük meg Európában a közszférát!" című budapesti önkormányzati munkaügyi kerekasztal-beszélgetésén a Danubius Hotel Flamencóban 2019. október 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony Gerfgely szerint a közszférában tapasztalható bérlemaradás drámai munkaerő-hiányt eredményezett, a főváros cégei "fuldokolnak a munkaerő-hiánytól", ez pedig súlyosan veszélyezteti a budapesti közösségi közlekedést és a hulladékszállítást. Hozzátette: ezeken a területeken bérfelzárkóztatási programot kell indítani és javítani kell a munkakörülményeket.

A főpolgármester szólt arról, mielőbb szeretnének létrehozni egy fővárosi érdekegyeztető tanácsot, ugyanis - mint mondta - Magyarországnak nem érdeke, hogy megszűnt az intézményes érdekegyeztetés, ez a munkaadói, a munkavállalói és a kormányzati oldalnak is káros volt.

Karácsony Gergely megerősítette: megtiltják a "rabszolgatörvény" alkalmazását a Fővárosi Önkormányzatban és a fővárosi cégeknél, és

a regisztrált álláskeresők munkaerőpiacra történő visszajutásának segítése érdekében ingyenessé teszik számukra a közösségi közlekedés használatát.

Mint monda, ilyen jelentős munkaerőhiánynál a fővárosi önkormányzatnak például ezzel is segítenie kell a munkaadó és munkavállaló "összekötésében".

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, a CESI alelnöke elmondta, kezdeményezik, hogy a főpolgármester a kerületi polgármesterekkel és az MKKSZ helyi képviselőivel kezdjen tárgyalást arról, hogyan lehetne formalizált budapesti önkormányzati munkaügyi kerekasztalt létrehozni. Mint mondta, a kerekasztal foglalkozna egyebek között az önkormányzati köztisztviselők ellentmondásos kereseti szabályozásának rendbetételével, a munkavállalói jogok biztosításával, az érdekegyeztetéssel, segítené az önkormányzati szociális dolgozók helyzetének javítását, a munkaerőhiány csökkentését.

Klaus Heegel, a CESI főtitkára össztársadalmi érdeknek nevezte a közszférában dolgozók védelmét.

Stadionstop, parkolási rendszer,

A főpolgármester szerint minden olyan beruházást, amely a főváros fejlődését szolgálja, támogatni kell, például a közlekedési fejlesztések szinte mindegyikével egyetértenek. Hozzátette:

ha a budapesti egészségügyi fejlesztéseket a kormány támogatja, akkor tudnak közös nevezőt találni a sportberuházások ügyében is,

nyitott arra, hogy az egészségügyi fejlesztési prioritásokat figyelembe véve tárgyaljanak a kormány számára fontos sportberuházásokról.

A már elindított beruházásokkal kapcsolatban kevesebb vita van, a még el nem indítottakról - mint az atlétikai stadion és a Liget egyes beruházásai - pedig "őszintén kell beszélni". Jelezte: elfogadja, hogy a kormánynak vannak prioritásai, de azt nem, hogy ezek "lesöpörjék" a budapestiek prioritásait. Reményei szerint még novemberben összeül a közfejlesztési tanács.

A Bozsik Stadionnal kapcsolatban elmondta, a kerületi beruházásoknál fontos a kerületi polgármester véleménye. A Puskás stadion reményei szerint sok kiváló rendezvény helyszíne lesz, de nem megy el a megnyitójára, mert - mint fogalmazott - jelenléte nem szükséges a megnyitóhoz.

A korrupciógyanúba keveredett Lackner Csabával kapcsolatban elmondta, helyesli Gajda Péter XIX. kerületi polgármester döntését, aki miután meggyőződött arról, hogy a szocialista politikus látható a videófelvételen,

péntek délig adott határidőt Lackner Csabának a lemondásra.

A parkolási rendszerrel kapcsolatban azt mondta, jelenleg nem a díjak kérdése a leginkább átgondolandó eleme a parkolásnak, hanem az, hogy nincs egységes funkciója a parkolási rendszernek, és sok helyen nem megfelelő a működtetés hatékonysága. Még az idén meg kell vizsgálnia a fővárosnak a parkolási rendszert - tette hozzá.

Elmondta azt is,

csütörtökön küldte el a miniszterelnöknek a levelet a személyes találkozó ügyében.

A főpolgármestert kérdezték Demszky Gábor és Tarlós István díszpolgári címével kapcsolatban is, erről azt mondta, Demszky Gábor 20, Tarlós István közel 10 évig volt a város vezetője, és bár különbözően ítélik meg az életművüket, az őket a főpolgármesteri székbe helyező választói akarat mégis fontosabb, mint a kritikusok véleménye. Jelezte: szeretne méltányos lenni a politikai ellenfelekkel és ezt a méltányosságot szeretné gyakorolni a volt főpolgármesterekkel szemben is, ezért javasolja díszpolgárrá választásukat.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×