eur:
394.96
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Három kulcsfontosságú programról tárgyaltak a Fidesz-KDNP frakcióülésén

Kocsis Máté és Harrach Péter tartott sajtótájékoztatót a pártszövetség kétnapos kihelyezett frakcióülésének végén. Orbán Viktor szerda este szólalt fel zárt körben.

Fidesz frakcióvezetője és budapesti elnöke, Kocsis Máté elmondta, fontos témák kerültek a frakció elé. Az egyik ilyen a családvédelmi akcióterv: a hét pontból négy már aktív, több mint 65 ezren vették már igénybe, a vártnál nagyobb az érdeklődés az autóvásárlási támogatás iránt is. A fennmaradó három,

  • a bölcsődefejlesztési program,
  • a négy vagy többgyermekes nők szja-mentessége és
  • a nagyszülői gyed

2020 januárjában lép életbe. A költségvetési fedezet Kocsis Máté bejelentése szerint megvan.

A gazdasági növekedés fenntartása is kiemelt figyelmet kapott, mert ettől függ a munkahelyek száma és a béremelések mértéke. A jövő évi költségvetésben 152 milliárd forint van béremelésekre az ápolónői béremeléseken felül (náluk 2018-2022 között 72 százalékos béremelést terveznek), ennek felosztására a kormány tesz majd javaslatot.

Bővítenék a Magyar Falu Program forrását

A gazdaságvédelmi akcióterv is szóba került, és megbeszélték a harmadik a Magyar Falu Program megerősítését, erre több pénzt fordítanának a jövőben. Az 5000 főnél kevesebb lakosú települések fejlesztését célzó programban valamilyen formában az érintett polgármesterek 96 százaléka vett részt.

Törökország szíriai hadműveletével kapcsolatban Kocsis Máté megismételte, amit Orbán Viktor előző napi interjújában elmondott, vagyis hogy a magyar érdekeket tartják szem előtt ebben az ügyben. Ezt tették akkor is, amikor nem akarták az elítélő határozatot támogatni. Az indok, hogy ne indítsa meg Törökország az unió és Magyarország felé a több mint hárommillió menekültet.

Választási és fővárosi ügyek

Az önkormányzati választások problémás ügyeit már maga mögött szeretné tudni, le szeretné zárni a Fidesz - mondta Kocsis Máté.

Az InfoRádió tudósítójának kérdésére válaszolva kiderült, hogy a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz képviselőcsoportjának összetételéről és vezetőjéről csak jövő héten lesz döntés (a megválasztott polgármesterek mellett kompenzációs listáról is bekerülnek képviselők).

A közvélemény-kutatásokkal kapcsolatban Kocsis Máté azt mondta, hogy talán a rendszerváltás óta nem történt ilyen nagy hiba.

Elhangzott az a kérdés is, hogy felépítenek-e egy új politikust lehetséges főpolgármester-jelöltként, ezt egyelőre fikciós felvetésnek tartotta Kocsis Máté.

A KDNP-frakció saját ülést is tartott - mondta a párt alelnöke. Harrach Péter kifejtette: értékelték a választáson a párt tagjaként vagy a párthoz szorosan kötődő politikusok eredményeit; 70 ilyen politikus jutott polgármesteri székhez, 250-en lettek helyi képviselők, és 29-en kerültek be a megyei önkormányzatokba.

Hétfőn, a Parlament őszi ülésszakának nyitónapján Orbán Viktor is felszólal.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×