INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

sertéspestis

békés megye

vaddisznó

Gyakorlatilag eltüntetik a vaddisznókat Békés több területéről

Gyakorlatilag eltüntetik a vaddisznókat Békés több területéről

Infostart

A megye több területén növelte a Nébih a vaddisznó-kilövések számát az afrikai sertéspestis miatt.

Békés megye települései jelenleg a közepes vagy a magas kockázati besorolású területek közé tartoznak, ezért itt is alkalmazni kell a sertéspestis (ASP) felszámolásának mentesítési tervét. Ez egy adott terület kockázati besorolásának megfelelően tartalmazza azokat az utasításokat, amiket a járvány felszámolása érdekében ez idáig bevezettek. A végrehajtás minden érintett (vadászok, sertéstartók, állatorvosok) számára kötelező.

"Állategészségügyi hatóságként elsődleges célunk a házisertés-állomány védelme – hangsúlyozta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). – Az afrikai sertéspestis továbbterjedésének megakadályozására Békésben is szükséges a vaddisznóállomány sűrűségének csökkentése. Az elérendő cél a maximum 0,5 vaddisznó/négyzetkilométer. Az alacsony állománysűrűség ugyanis nem kedvez a vírus terjedésének" - írta a Nébih közlése alapján a beol.hu.

Zuberecz Tibor megyei fővadász hozzátette, Békés megye közepes és magas kockázati besorolású területein a vadászati tervben szereplő, kilövendő vaddisznók számának kötelező növelését rendelte el a Nébih a vadászatra jogosultak számára. Ez kocák esetében plusz 30, az egy év alatti vaddisznók esetében plusz 25 százalék.

A Nébihnél elmondták, a sertéstenyésztők aggályait megértik. A betegség terjedésében valóban rendkívül komoly szerepet játszik és nagy veszélyt jelent a felelőtlen emberi magatartás. Éppen ezért a különböző járványügyi intézkedéseken túl nagy hangsúlyt fektetnek az érintettek tájékoztatására, felvilágosítására, és térítésmentesen fertőtlenítőszereket is biztosítanak.

A Nébihnél közölték, hogy fontos a határőrök által végzett munka, akik a személyes poggyászok ellenőrzése során kiszűrik a harmadik országokból származó, állati eredetű élelmiszereket. Ezek behozatala ugyanis az EU területére még saját felhasználásra is tilos.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018