INFORÁDIÓ 
2020. február 22. szombat
Gerzson

gdp

átlagkereset

a nap legfontosabb hírei

Magyarország fordítja a legtöbb pénzt kultúrára Európában - a nap hírei

Infostart

A szolgáltatások és a beruházások mellett a lakossági fogyasztás növelte legjobban a GDP-t. Bírálta a jelenlegi Európai Bizottságot az uniós bővítés elmaradása miatt a külgazdasági és külügyminiszter. Az Alkotmánybíróságtól kéri a köznevelési törvény módosításainak a megsemmisítését öt ellenzéki párt. A nap legfontosabb hírei augusztus 30-án.

A szolgáltatások és a beruházások mellett a lakossági fogyasztás növelte legjobban a GDP-t, amely a második negyedévben 4,9 százalékkal bővült - kommentálta a KSH adatait a pénzügyminiszter. Varga Mihály ismét úgy vélte: az év egészét tekintve a várakozásokhoz képest is magasabb, mintegy 4,3-4,4 százalék lehet a gazdasági bővülés.

Újabb német cégek Magyarországra településére számít a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Continental budapesti gyárának 30. évfordulós ünnepségén arra hívta fel a figyelmet, hogy a 6 ezer, Magyarországon működő német vállalat mintegy 300 ezer magyar dolgozónak biztosít munkát.

A reálkeresetek 6,9 százalékkal nőttek az év első hat hónapjában.A statisztikai hivatal adatai szerint júniusban a nettó átlagkereset 242 ezer 600 forint volt. A vállalkozásoknál csaknem 11, még a költségvetési szférában 6 százalékos volt növekedés.

Bírálta a jelenlegi Európai Bizottságot az uniós bővítés elmaradása miatt a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az uniós tagállamok külügyminiszteri ülésén Helsinkiben kijelentette: a magyar kormány azt várja a következő brüsszeli testülettől, hogy gyorsítsa fel a nyugat-balkáni irányú bővítést.

Már több mint 36 ezren igényelték valamelyik támogatást a családvédelmi akciótervben – közölte a családügyi államtitkár. Novák Katalin mondta: a legtöbben a tízmillió forintos babaváró kölcsönt vették fel.

Az Alkotmánybíróságtól kéri a köznevelési törvény módosításainak a megsemmisítését az ellenzék. Az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP és a Párbeszéd képviselői közös sajtótájékoztatójukon úgy vélték: a júliusban elfogadott módosításokkal sérül az információs szabadsághoz való jog, a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyermekek művelődéshez való joga.

A tanárok túlterheltsége mellett a bérrendezés hiányát tartja az egyik legfontosabb problémának a tanévkezdés előtt a Pedagógusok Szakszervezete. Az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban arról beszélt, hogy egyre inkább elöregedik a tanári pálya. Szabó Zsuzsa kiemelte azt is, hogy míg a garantált bérminimum 2014 óta 72 százalékkal nőtt, addig a pedagógusok bére csak 27 százalékkal.

A kultúráért felelős államtitkár szerint GDP-arányosan Magyarország fordítja a legtöbb pénzt kultúrára Európában. Fekete Péter egy budapesti színházi konferencia után hangsúlyozta: a taót felváltó előadóművészeti többlettámogatási rendszer a korábbinál kiszámíthatóbb, visszaélésektől mentes, követhető helyzetet teremtett.

Az idén Orosz Ákos, a Vígszínház művésze kapta a Kaszás Attila-díjat.A tizenkettedik alkalommal odaítélt elismerés a magyar nyelven játszó színészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja.

Vádat emeltek a hatóságok az érettségi feladatokat kiszivárogtató nyomdai alkalmazott ellen. A 41 éves büntetlen előéletű férfit korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés vétségével vádolja az ügyészség. A nyomdai alkalmazottat 1 évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti a bíróság. A férfi szabadlábon védekezhet.

Egy hónappal, szeptember 30-ig meghosszabbította a dunai hajóbaleset miatt meggyanúsított ukrán hajóskapitány letartóztatását a Fővárosi Törvényszék. A vádhatóság 3 hónapos hosszabbítást szeretett volna elérni.

Kelemen Hunor szövetségi elnököt indítja a novemberi romániai államfőválasztáson a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. A politikus szerint az erdélyi magyaroknak becsületbeli ügyük, hogy saját jelöltet állítsanak.

Szlovákiában bizalmatlansági indítványt ad be a miniszterelnök ellen ellenzéki képviselők egy csoportja amiatt, hogy Peter Pellegrini nem váltotta le az igazságügyi tárca államtitkárát. Az érintett kormánytagról kiderült, hogy a múltban számos sms-t váltott azzal a nagyvállalkozóval, aki a rendőrség gyanúja szerint megrendelte Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és menyasszonya tavalyi meggyilkolását.

Hivatalosan is létrehozta az Egyesült Államok űrparancsnokságát az amerikai elnök. Ez lesz az amerikai haderő 11. harci parancsnoksága. Az új szervezetnek nem lesz feladata a Földön kívüli élet kutatása.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018