eur:
393.52
usd:
367.01
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Júliusban csökkent, az első félévben emelkedett az ipari termelés - a nap hírei

Kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak. Visszakozott a Kína elleni pótvámok ügyében az amerikai kormány.

A kevesebb munkanap miatt 1,4 százalékkal csökkent az ipari termelés júniusban. Az első fél évben az ipari termelés 5,4 százalékkal emelkedett a tavalyi 3,5 százalékos növekedés után. A feldolgozóipar termelése 2,3 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól, ezen belül járműgyártás kibocsátása csak 1,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Január óta csaknem 20 ezer kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak, így már 190 ezer gyermek pénze kamatozik babakötvényben - mondta el a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium államtitkára. Tállai András közölte: a babakötvényekben lévő megtakarítások együttes összege júliusra átlépte a 68 milliárd forintot.

Kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak. Összvagyonuk június végén 1398 milliárd forintra nőtt, éves szinten 6 százalékkal. A Pénztárszövetség tájékoztatása szerint az első negyedévhez képest a munkáltatók 33 százalékkal emelték hozzájárulásaik mértékét. Az egy pénztártagra jutó átlagvagyon 1 millió 290 ezer forintra nőtt.

Jóváhagyta a nemzeti bank, hogy az Erste vegye át az Aegon Lakástakarék ügyfeleit október 25-ével. Az Erste Lakástakarékhoz mintegy 64 ezer szerződés kerül, amivel piaci részesedése 14 százalékra nő.

A belső kontrollrendszer, valamint a vagyongazdálkodás sem volt szabályszerű a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál - derül ki a számvevőszék vizsgálatából. Az ÁSZ a 2015 és 17 közötti időszakot ellenőrizte, amely az átvett szociális és gyermekvédelmi intézményeket, alapítványokat, gazdasági társaságokat is érintette. Az ellenőrzés hiányosságot állapított meg a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumánál is munkáltatói feladatellátásában.

A rendkívül meleg időjárás ellenére az ország áramfogyasztása nem haladta meg az elmúlt napokban a korábban mért csúcsértéket. A Mavir adatai szerint a hétfőn regisztrált rendszerterhelés csúcsértéke 6199 megawatt volt. Ez messze elmaradt a június 27-i 6633 megawattól, ami nyári történelmi rekord.

Május óta már több mint 40 éles riasztásuk volt a Magyar Honvédség Gripenjeinek a balti légtérben. Ugrik Csaba, a Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység parancsnoka elmondta: a magyar Gripenek több szállító- és felderítőgépet is elfogtak a nemzetközi légtérben, ahová orosz bombázók és vadászbombázók is többször behatoltak.

Emelkedett júliusban az illegális úton Európába érkezők száma. Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének jelentése szerint a múlt hónapban 10 ezer 500-an érkeztek a négy legfőbb migrációs útvonalon keresztül az unióba, ez 4 százalékos növekedést jelent.

Bíróságon próbálja megakadályozni brit parlamenti képviselők egy csoportja, hogy a kormányfő esetleg a parlament megkerülésével vezesse ki az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. A honatyák azt szeretnék elérni, hogy a skóciai legfelsőbb polgárjogi bíróság mondja ki: törvénytelen és alkotmányellenes a londoni törvényhozás felfüggesztése a megállapodás nélküli Brexit keresztülviteléhez.

Az Egyesült Államokban elhalasztotta, illetve törölte a pótvámok kivetését a kormányzat bizonyos kínai termékek esetében. A döntés hatására jelentősen emelkedtek a tőzsdeindexek, több mint 3 százalékkal nőtt az olaj világpiaci ára, emelkedtek az amerikai államkötvények hozamai és erősödött a dollár.

Hongkongban rohamrendőrök hatoltak be a repülőtérre és összecsaptak az ott ülősztrájkot folytató tüntetőkkel. Hírügynökségi jelentés szerint a demonstrálók visszaszorították a kommandósokat, és elkezdtek barikádokat emelni az egyik bejáratnál. A hongkongi légikikötőben ötödik napja zajló ülősztrájk miatt kedden több mint 300 járatot kellett törölni.

Oroszország északnyugati részén a normális érték 16-szorosára is emelkedett a gammasugárzás szintje az augusztus 8-i fegyverkísérlet-baleset idején - közölte a hidrometeorológiai szolgálat. Egy Arhangelszktől 50 kilométerre lévő tengeri platformon a Roszatom öt munkatársa vesztette életét, amikor tesztelés közben felrobbant egy hajtóműszerkezet. Bár a moszkvai védelmi minisztérium szerint káros anyag nem került a légkörbe, egy közeli település lakóit átmenetileg kitelepítik.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×