eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egy hallgató átveszi diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar nemzetközi tanulmányok és politológia BA szak diplomaosztó ünnepségén az egyetem aulájában 2015. július 14-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Tizenkétezer hallgató nyakig a pácban

Csak annak jár az ingyenes egyetemi képzés, aki tényleg meg is szerzi a diplomáját.

Az állami ösztöndíj rendszerét 2012-ben vezették be, azóta a támogatott tanulmányoknak feltételei vannak:

a megadott képzési idő másfélszeresén belül meg kell szerezni a diplomát,

majd a következő húsz év alatt legalább annyi ideig Magyarországon kell munkát vállalni, mint ameddig az állam pénzén tanult az illető - írja a Magyar Nemzet.

Aki az oklevélszerzési határidőt túllépi, annak a képzési költségek felét, aki pedig a munkavállalási kritérium alól bújna ki, annak a költségek egészét vissza kell fizetnie. A felsőoktatási törvény enged ugyan némi túlfutást, de nem érdemes a másfélszeres időt is meghaladni: a gyógyszerészi képzés ára 8 millió forintra rúg, az általános orvosi képzés ára pedig a 16 millió forintot is meghaladja.

A napilap birtokába került adatok alapján az állami ösztöndíjas konstrukció 2012-es bevezetése óta összesen 333 ezer hallgató részesült ösztöndíjban. Közülük

12 213 fő esetében állapítottak meg visszatérítési kötelezettséget.

A munkavállalási kötelezettség teljesítésére húsz év áll rendelkezésre, ezt a feltételt így leghamarabb 2033 után lehet számon kérni.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×