eur:
380.25
usd:
352.51
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós

Vagy a gépek irányítják az embert, vagy az ember a gépeket

Nem lesz új tantárgy a digitális kultúra jövőre, de az informatika és a technika órák tananyagának modernizálására mindenképpen szükség van. Ezt a Nemzeti alaptanterv megújításán dolgozó szakértők egyike mondta az InfoRádiónak. Major Gábor, a Makerspace.hu ügyvezető igazgatója a digitális képességek fontosságát hangsúlyozza.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az iskolának milyen kapcsolódása van a munkaerőpiachoz, hogy van-e szerepe a felkészítésben, vagy csak alaptudást biztosít, és majd a munkaerőpiac dolga, hogy a beilleszkedést segítse. Jelenleg ez egy vita az oktatásban dolgozók és a munkaerőpiac között – ismertette Major Gábor, aki azon a véleményen van, hogy

a gyerekeket mindenképpen munkaerőpiaci relevanciával kellene kibocsájtani az iskolából.

A szakember kiemelten fontosnak nevezte a digitális képességeket, mert mint fogalmazott, "vagy a gépek irányítják az embert, vagy az ember a gépeket", és ebben a relációban kell egy pályaválasztónak is elhelyeznie magát. A Makerspace.hu ügyvezető izgatója, megismételve,

a digitális képességeket nagyon komolyan kell tanulni, hiszen ezek be fognak épülni az egyes szakmákba.

A digitális képességek megfelelő szintű oktatásához persze nincs elégséges tanár és megfelelő eszköz, nem csak Magyarországon, sehol a világon, azonban ennek elérésre törekedni lehet és kell is, jegyezte meg Major Gábor. Az, hogy egy pályaválasztó fiatal eljusson olyan központokba, tanműhelyekbe, ahol szembesülhet azzal, hogy mit jelent ma egy szakmában dolgozni, elérhető, tette hozzá. A szakképzésben egyre több digitális közösségalkotó műhely jön létre, ahol a határterületekre is jobb rálátást kaphatnak a fiatalok – jegyezte meg a szakember –, "ezen az úton elindult az oktatáspolitika".

Mint minden megújulásnál,

itt is a pedagógusképzés a kulcs,

emelte ki Major Gábor. A pedagógusok 10-15 százaléka magától is lépést próbál tartani a technológiai változásokkal, 10-15 százaléka nehezen lesz mozgatható, a felelősség pedig ott van, hogy a "középső masszát, a mozdítható tömeget ösztönözzék, ami által egyre jobban el kezdenek foglalkozni ezekkel a technológiákkal, és megértik, miért segíti ez az ő munkájukat a jövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Repedezik Ukrajna támogatása, még több területet olvaszthat magába Oroszország - Híreink az ukrán frontról szerdán

Repedezik Ukrajna támogatása, még több területet olvaszthat magába Oroszország - Híreink az ukrán frontról szerdán

Továbbra is heves harcok dúlnak Avgyijivkánál és a város térségében, az oroszok vélhetően egy újabb támadási hullámot készítenek elő. Ukrajna nyugati szövetségesei újabb fegyverszállítmányokat ígértek a megtámadott országnak, de csak jövőre, illetve 2025-re. A Zelenszkij-kormány korrupciós vizsgálatot indított a korábbi védelmi miniszter fegyverbeszerzései kapcsán. Hadizsákmánnyá tettek egy amerikai M2 Bradley lövészpáncélost az oroszok. Oroszország saját felségvizének nyilvánítaná az Azovi-tengert. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×