INFORÁDIÓ 
2021. január 22. péntek
Artúr, Vince

nyelvtanulás

külföld

utazás

külföldi tanulás

bartos mónika

Ezek a magyar diákok utazhatnak állami pénzen külföldi nyelvtanfolyamra

Ezek a magyar diákok utazhatnak állami pénzen külföldi nyelvtanfolyamra

Infostart

Nyilatkozott a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos. Elmondta: mikor és kik utazhatnak külföldre.

Ezerkétszáz külföldi nyelviskolával, illetve képzőhellyel vette fel a kapcsolatot a Tempus Közalapítvány a középiskolások ingyenes külföldi tanulmányútjai kapcsán. Ebből ötszáz az Egyesült Királyságban, további ötszáz helyszín pedig Németországban van – közölte a Magyar Nemzet kérdésére Bartos Mónika, a 9. és 11. évfolyamos tanulókat érintő kéthetes nyelvtanfolyamok megszervezéséért felelős miniszteri biztos.

A 2019/20-as tanévtől minden nyári szünetben elutazhatnak a két kijelölt évfolyam diákjai az általuk elsőként tanult idegen nyelvet anyanyelvi környezetben gyakorolni.

A célországok között az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Franciaország, Málta, Írország és Kína szerepel. A kormány évente 140 ezer résztvevővel számol, ha minden jogosult jelentkezik a kurzusokra.

A megvalósítást segítő szakmai munkacsoport számos alkalommal ülésezett, a munkába a külképviseleteket, nagykövetségeket és az idegen nyelvi intézetek mellett jogászokat, pénzügyi szakembereket, utazási irodák képviselőit, iskolafenntartókat, nyelviskolákat, nyelvtanárokat, sőt még biztonságpolitikai és bűnmegelőzéssel foglalkozó szakértőket is bevontak.

Az a cél, hogy az érintett korosztályból lehetőleg mindenki élhessen a lehetőséggel, és senki ne maradjon le az utazásról anyagi okok miatt. Ezért

a költségeket úgy tervezik, hogy az állam nemcsak a nyelvtanfolyamok díját, valamint a gyerekek utazását, elszállásolását és ellátását finanszírozza, hanem zsebpénzt is biztosít a számukra.

Diákonként kétezer ­eurós ráfordítással számolnak, de a helyi viszonyokhoz igazodva természetesen lesznek eltérések a pontos összegekben, hiszen nem egyformák sem a kurzusok díjai, sem a napi kiadások az egyes célországokban és azok különböző régiói­ban – mondta a miniszteri biztos.

A 2020-as költségvetésben 35 milliárd forint áll rendelkezésre az utazások lebonyolítására, de ez az előirányzat felülről nyitott, tehát ha ennél a keretnél nagyobb a felmerülő igény, akkor növelni fogják a forrásokat.

Bartos Mónika a pályázati feltételekről elmondta: korábban szó volt arról, hogy a minimális nyelvtudás előfeltétele lesz a részvételnek, ez azonban biztosan nem jelenti azt, hogy például szintfelmérő dolgozatot kellene írniuk a kurzusra jelentkezőknek.

A szülői beleegyezés mellett az iskoláktól is ajánlást kérnek majd minden diák utazásához.

Jelentkezési határidő nincs, a tanév során folyamatosan lehet majd jelentkezni a soron következő nyári szünetben megvalósuló utazásokra.

Ajánlott gyorsan pályázni, mert a nyelviskolák kapacitásai végesek, a helyek betelhetnek.

Már 2020 nyarán mindkét érintett évfolyam utazhat az összes célországba, de mindenki csak az általa első helyen tanult nyelvterületre utazhat. Mindkét évfolyam választhat egyéni és csoportos utazási formát is, de a tárca számítása szerint a 9. évfolyamosok ­várhatóan inkább a csoportos utazást részesítik majd előnyben. A kísérő pedagógusokkal kapcsolatban elvárás lesz, hogy vagy nyelvtanárok legyenek, vagy megfelelő szinten beszéljék az adott célország nyelvét.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018