INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

németh zsolt

ukrajna

kárpátalja

aréna

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi Bizottságának elnöke felszólal a Lengyelország melletti kiállásról Brüsszel nyomásgyakorlásával szemben szóló Fidesz-KDNP-s határozati javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. február 20-án.

Németh Zsolt: a legdurvább eszközökkel próbálják megfélemlíteni a kárpátaljai magyarokat

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Türelemre van szükség és egyértelműen ki kell állni a kárpátaljai magyarok jogait sértő ukrán intézkedések ellen - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt kiemelte: fontosnak tartja, hogy a vasárnapi előrehozott ukrajnai országgyűlési választások után érdemi párbeszéd induljon el Ukrajna és Magyarország között.

Meg kell várni a vasárnapi ukrajnai parlamenti választást, a felálló hatalmi struktúrát, ezt követően lehet megítélni, hogy milyenek a valóságos folyamatok – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Németh Zsolt.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke emlékeztetett arra, hogy a legdurvább eszközökkel próbálják megfélemlíteni a kárpátaljai magyarokat, Agresszív akciókat indított a titkosszolgálat, betörtek a vezetők lakásába, házkutatást tartottak, míg Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnök ellen egy hasonló nevű embert indítanak el.

Emellett a napokban a kijevi külügyminisztérium is offenzívába lendült,

megpróbálja elhitetni, hogy Magyarország beavatkozik a választásokba azzal, hogy több magyar politikus kilátogatott Kárpátaljára, és megpróbálják elterelni a figyelmet arról, hogy éppen Ukrajna nem vette figyelembe saját törvényeit és nem hozta létre a nemzetiségi választókörzetet – fejtette ki.

Németh Zsolt közölte: a jelenlegi helyzetben türelemre van szükség és

egyértelműen ki kell állni a kárpátaljai magyarok jogait sértő ukrán intézkedések ellen.

A választások után érdemi párbeszéd elindítását javasolja Kijev és Budapest között az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt hozzátette: reményei szerint Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök beváltja a hozzáfűzött reményeket és hozzájárul a szélsőséges, nacionalista megnyilvánulások mérsékléséhez.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Németh Zsolt az ukrán helyzetről
 
Aréna - 1. rész
 
Aréna - 2. rész
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018