eur:
394.96
usd:
363.43
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Jövőre megszűnik a légi szúnyogirtás Magyarországon

Nem lesz olyan engedélyezett szer az Európai Unióban, amellyel légi irtást lehet végezni.

Az idén a szúnyogok győztek, mert mind kikelt a lárvából. Nemsokára elpusztulnak, mert az életciklusuk 6-8 hét, így hamarosan magától enyhül a helyzet, ha nem lesznek újabb nagy esőzések és áradások. Amennyiben nem lesz augusztusban szúnyog, akkor az a természetnek köszönhető – mondta a 24.hu-nak Kőszegi Dániel, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke.

Az országos szúnyoggyérítést áprilisban kezdték meg, de az áldatlan állapotok miatt júniusban a kormány 825 millió forint plusz pénzt adott a katasztrófavédelemnek, hogy kezelje a szúnyoghelyzetet. A szakemberek szerint a probléma az, hogy Magyarországon hagyományosan 98 százalékban a kifejlett szúnyogokat irtják, főleg légi úton.

Ezzel szemben Nyugat-Európában a lárvákat pusztítják földi irtással, megakadályozva a szúnyogok kifejlődését, ebből fakadóan a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedését, másrészt sokkal kevesebb mérgező anyaggal terhelik a környezetet. A helyzet viszont valószínűleg hamarosan megváltozik, mivel a légi szúnyogirtás várhatóan 2020-tól megszűnik.

Dr. Zöldi Viktor, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa egy márciusi konferencián arról beszélt, fel kell készülni arra a helyzetre, hogy

várhatóan 2020-tól egyáltalán nem lesz légi imágóirtásra (azaz kifejlett, ivarérett rovar irtására) engedélyezett szer.

Az új szabályok bevezetése után a „kieső” kezeléseket földi kémiai kezeléssel pótolják vagy a biológiai módszerek jutnak nagyobb szerephez a védekezésben.

Az irtást irányító katasztrófavédelem megerősítette, előreláthatóan arra kell számítani, hogy az Európai Unió területén 2020-tól megszűnik a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi kijuttatási lehetősége. Az országos szúnyoggyérítési program során jelenleg is már mintegy 40 százalékban földi úton valósul meg az irtószer kijuttatása. Ennek előnye, hogy az irtás így nem korlátozódik a napnyugta időszakára, hanem egész éjszaka folytatható vele a vérszívók permetezése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×