eur:
394.91
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az ütközés előtti pillanat látható a Dunán Budapestnél május 29-én éjjel történt hajóbalesetről bemutatott felvételen a Rendőrségi Igazgatási Központban, a főváros XIII. kerületében a Teve utcában 2019. május 30-án. Legalább heten meghaltak, amikor 29-én éjszaka egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Margit híd közelében, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Hajóbaleset - Otthagyta a kormányállást a kapitány az ütközés után

A tanúvallomásokból az derül ki, hogy a Viking Sigyn kapitánya először észre sem vette az ütközést, majd annyira össze­za­va­ro­dott, hogy otthagyta a kormányállást - írja a Ripost.

Döb­be­ne­tes rész­le­tek de­rül­tek ki a Hab­le­ány tra­gé­di­á­já­ról azok­ból a ta­nú­val­lo­má­sok­ból, ame­lyek el­ju­tot­tak a Ri­post­hoz. Egy két­ség­be­esett ko­reai ide­gen­ve­zető a part­ról nézte, ho­gyan nyeli el honfi­tár­sait a folyó, közben a kör­nyék­beli ki­sebb hajók le­gény­sége men­tette az ál­do­za­to­kat.

Két héten át, amíg a május 29-i tragédia után a Hableány a Duna mélyén pihent, folyamatosan kihallgatták a rendőrök az összes tanút, aki aznap a közelben volt - írja a bulvárlap, amely megszerezte a tanúvallomások több mint 300 oldalas leiratot. A Viking személyzete és utasai mellett kikérdezték a közelben tartózkodó hajók kapitányát, matrózait, de még a parton álló szemtanúkat is.

Többen látták, ahogy a Viking maga alá gyűri a Hableányt, amely a Viking Sigyn egyik oldalán eltűnt a vízben, majd a másik oldalán előbukkant, mielőtt a Duna mélyére süllyedt.

Az egyik szemtanú a baleset idején a Viking Sigyn fedélzetén nézelődött, fotókat, videókat készített. Tanúvallomásában elmondta, hogy a hajó elhaladt a Parlament előtt, ő a sógorával gyönyörködött a páratlan budapesti panorámában, amikor felfigyeltek a Hableányra.

"Láttuk, hogy a hajónk mellett szinte párhuzamosan jött egy kis hajó. Közeledett hozzánk. Én azt hittem, hogy összeütközünk, aztán lepattan rólunk. Ám az ütközés után a kis hajó oldalra billent, aztán azonnal a nagy hajó alá került. Én sikítottam egyet, és hátrarohantam a kapitányért” - emlékezett vissza a vallomásában a szállodahajó utasa.

A környéken lévő összes hajó legénysége mentésbe kezdett. A tragédia idején, május 29-én este nagyon rossz idő volt, esett az eső, fúkt a szél, a folyó pedig erősen áradt. Volt olyan kapitány, aki jegyzőkönyvbe mondta, hogy egy idő után felhagyott a kereséssel, mert ilyen körülmények között nem akarta tovább kockáztatni a matrózai életét, de olyan megrázó esetekről is beszámolnak, amikor hiába próbálták, csak a saját életük veszélyeztetése vagy egy újabb ütközés árán tudták volna megközelíteni a Dunába esettet, így tehetetlenül kellett nézniük a vízben sodródó, még élő embereket - írja a Ripost.

Minden hírünk a témában ITT.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×