eur:
395.42
usd:
371.94
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kiderült, még kiket fenyeget a banki zárolás

Mindenkit értesítettek a bankok, akinek még el kell végezni az adategyeztetést.

Mint ismert, június 26. helyett október 31-ig kell elvégezni a banki adategyeztetést, miután az Országgyűlés 4 hónappal meghosszabbította a határidőt, módosítva a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló jogszabályt.

A szolgáltatóknak a hatálybalépést követő három napon belül tájékoztatniuk kell azon ügyfeleiket, akiknek az esetében az átvilágítás még egyáltalán nem vagy nem teljes körűen történt meg.

Az adategyeztetési kötelezettség körül korábban rengeteg volt a félreértés: azok is bementek a bankba, akiknek nem kellett volna – emlékeztet a Népszava. Az egyeztetési kötelezettség ugyanis nem mindenkire vonatkozik. A lakossági ügyfelek közül csak azokra, akik még 2017 júniusa előtt nyitottak számlát, és azóta vagy nem jártak a bankban, vagy ottlétükkor nem kérték el tőlük személyazonosító okmányaik másolatát. A céges számlával rendelkezőknek viszont mindenképpen el kell végezniük az azonosítást: nyilatkozniuk kell a szervezet tényleges tulajdonosáról, valamint annak kiemelt közszereplői státuszáról.

A lap által megkérdezett bankok most azokat az ügyfeleket értesítették ki június végéig, amelyek még tartoznak az adatokkal. Válaszaik alapján valószínűleg nem kellett volna 2 millió bankszámlát zárolni, ahogy az az utolsó napokban tűnt, mert sok ügyfél elvégezte az egyeztetést.

  • Az OTP azt közölte, hogy „az érintett ügyfelek értesítése rendben megtörtént."
  • Az MKB Bank jelezte, mind lakossági, mind vállalati ügyfeleik „nagy számban tettek eleget” adategyeztetési kötelezettségüknek a határidő leteltéig.
  • Az Erste Banknál „elenyésző az újraazonosítatlan ügyfelek száma”.
  • A K&H-nál az ügyfelek 2-3 százaléka nem végezte még el az adategyeztetést. Azon dolgoznak, hogy a törvényi határidőig az összes érintett ügyfélnél megtörténhessen az újraazonosítás, a nem friss értesítési adatokkal rendelkező ügyfelek elérése, ahogyan az eredeti határidőnél, úgy most is gondot okoz.
  • A Budapest Bank azt közölte, a pénzmosás elleni törvény értelmében az ügyfeleknek az átvilágítási adatuk változását – köztük a címváltozást is - be kell jelenteniük öt napon belül. Ha az érintettek nem érhetők el, és nem tesznek eleget a követelményeknek, akkor a számlájukat a határidő lejárta után zárolják. A Budapest Bank lakossági ügyfeleit ugyanakkor nem érinti az újraazonosítási kampány, mivel a jogszabály által megkövetelt adatokat a korábban lefolytatott ügyfél-azonosítási folyamat során rögzítették. A vállalati ügyfelek estében pedig június 26-ig 90 százalékos volt az újraazonosítást elvégzők aránya.
  • A CIB Banknál az aktív magánszemély ügyfelek 11 százaléka nem tett még eleget az adategyeztetési kötelezettségnek, de a legalább havi rendszerességgel pénzforgalmat bonyolító ügyfelek estében az arány 3 százalék. A céges számlával rendelkezők 20 százaléka nem pótolta még a hiányzó dokumentumokat, viszont azon céges ügyfelek aránya, ahol egyetlen rendelkező sem azonosította még magát, csak 5,5 százalék.
Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×