INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

hajóbaleset

holttest

bálna

A roncsfeltáró munkálatokban részt vevő dél-koreai katonai mentőcsapat tagjai érkeznek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajóján a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített keresőponthoz 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.

Újabb holttest került elő a Dunából Budapesten

Infostart / MTI

Az M1 információi szerint a holttestet a Bálna közelében találták meg.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni.

Szerda éjjel és csütörtökön a Szabadság hídnál és a Rákóczi hídnál is találtak egy-egy holttestet. Őket már sikerült azonosítani, mindketten dél-koreai áldozatok.

Egy holttestre Érdnél bukkantak, de azonosítása még folyamatban van, ő lehet a tragédia 18. áldozata. Ha róla és a Bálnánál előkerült holttestről is bebizonyosodik, hogy a hajóbalesetben halt meg, akkor összesen még 9 embert keresnek, a Duna teljes déli szakaszán folyik a kutatás a múlt szerdai katasztrófában elhunytak után.

Megkezdődött a Hableány kiemelésének előkészítése

A Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálja a munkálatokat. A TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője, Jasenszky Nándor elmondta, hogy a búvárok azokat az emelési pontokat alakítják ki a hajó alatt, amelyeken keresztül a Clark Ádám úszódaruhoz akarják rögzíteni a roncsot. Mire ezzel végeznek, várhatóan az úszódaru is a helyszínre érkezik, és megindulhat a Hableány kiemelése.

Szerdán és csütörtökön a kiemelés műszaki elkészítése zajlott:

olyan füleket és rögzítési pontokat alakítottak ki a búvárok a hajótesten, amelyek segítségével drótkötelekkel egy pontonhoz lehetett rögzíteni a roncsot.

A tervek szerint a kiemelés után egy uszályra teszik a hajótestet. Az M1 aktuális csatornán Solymos András hajómérnök arról beszélt, az emelés során komoly terhelésnek lesz kitéve a hajó, ezért akár ketté is törhet. Márton Róbert katonai búvár azt hangsúlyozta, hogy tíz-tizenöt percet tudnak a búvárok víz alatt tölteni a jelenlegi körülmények között a Dunában.

Így zajlik az áldozatok azonosítása

Dél-koreai adatbázis felhasználásával, nemzetközi protokoll szerint, ujjlenyomatok alapján azonosítják a dunai hajóbaleset áldozatait. A helyszínen dolgozó áldozatazonosító (DVI) csoport dél-koreai vezetője, Kim Bjung Ho, aki egyben a Interpol dél-koreai irodájának vezetője, elmondta, hogy Dél-Koreában nagykorúvá válásakor minden állampolgár minden ujjáról lenyomatmintát rögzítenek. Ennek alapján eddig valamennyi, a mentés és a kutatás során megtalált áldozatnak sikerült meghatározni a személyazonosságát.

Az ügyészség szerint adatokat törölt le a mobijáról az ukrán kapiány

A Fővárosi Főügyészség közölte, hogy a nyomozás adatai szerint a szállodahajó kapitánya a dunai hajóbaleset után adatokat törölt a telefonjáról. Megerősítették továbbá azt a sajtóhírt, hogy áprilisban Hollandiában is okozott balesetet a hajóskapitány.

A fővárosi főügyész - a legfőbb ügyész egyetértésével és engedélyével - öt ügyészből, illetve alügyészből álló ügyfeldolgozó csoportot hozott létre. A csoport jelenlegi feladata, figyelemmel arra, hogy az ügy vizsgálati szakaszban van, a nyomozó hatóságtól folyamatosan érkező adatok elemzése és értékelése. Ezen túl a fővárosi főügyész külön ügyészt jelölt ki a kapcsolattartásra a budapesti dél-koreai nagykövetség munkatársaival.

A múlt szerdai hajóbaleset összes cikkét ITT találják.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

Lemond Völner Pál

A hivatali vesztegetéssel vádolt politikus azt közölte, hogy nem követett el bűncselekményt....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018