INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

időjárás

meteorológia

országos meteorológiai szolgálat

Változtatott riasztási rendszerén a meteorológiai szolgálat

Változtatott riasztási rendszerén a meteorológiai szolgálat

Infostart

2019. május 29-től változik a heves zivatar riasztás és figyelmeztetés kritériuma.

Az új szemléletben már a legegyszerűbb zivatar, azaz dörgés, villámlás esetén is figyelmeztetést, illetve riasztást ad ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Indoklásuk szerint már egy darab villám is veszélyt jelenthet az élet- és vagyonbiztonságra, nemcsak a hevesebb zivatarokat kísérő viharos szél, valamint jégeső.

A nemzetközi trendeknek felelnek meg, amikor a vártható veszélyes időjárási eseményhez kapcsolódó károkozó jelenségekre hívják fel a figyelmet - közölte az OMSZ. Ez azt jelenti, hogy a jövőben az alábbi megfogalmazások olvashatók a zivatarra történő veszélyjelzési információkban (zivatarról beszélünk, ha a felhőben és/vagy a felhő és talaj között villámlás jön létre).

Első szintű (citromsárga) jelzés

Olyan esetekben alkalmazzák, amikor zivatar várható.

Ilyen időjárási helyzetekben az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként jelentős szél és/vagy jég társulhat a zivatarokhoz intenzív csapadékhullás és látástávolság csökkenés mellett. Jellemzően kisebb károk keletkezhetnek, például háztetőkön néhány cserép elmozdulása; fák gallyainak letörése. Villámlás létrejöhet nagy területet érintő csapadékmezőben is, illetve rövid idejű záporeső esetén, ha a gomolyfelhő zivatarfelhővé fejlődik. Kis valószínűséggel hevesebb zivatar is előfordulhat, ennek következtében kis területen, lokálisan a fentieknél nagyobb káresemények keletkezhetnek.

Második szintű (narancssárga színű) jelzés

Akkor alkalmazzák, amikor hevesebb zivatarok várhatók.

Ezek intenzitása extrém is lehet, így akár nagyméretű jeget vagy károkozó széllökést eredményezhetnek. A környezetben jellemzően már komoly károk jelentkezhetnek, ami nagyobb területet is érinthet, például a háztetők nagyobb mértékű sérülése, fák ágainak letörése, esetleg fakidőlés, a zivatart kísérő jég miatt gépjárművek sérülhetnek, az intenzív villámlások következtében az elektromos hálózatban történhet károsodás.

Harmadik szintű (piros színű) jelzés

Azokban az esetekben alkalmazzák, amikor fokozott veszélyt jelentő heves zivatarok várhatók.

A veszélyjelzés harmadik szintje (piros) esetén a várt heves zivatarok környezetében a narancs fokozathoz képest nagyobb eséllyel fordulhat elő nagyméretű jég és/vagy károkozó szélroham. A jellemző károk komolyak, és akár nagy területet is érinthetnek: például a háztetők teljes mértékben sérülnek, több fa kidőlésével számolhatunk, a jég a gépjárművek karosszériájában súlyos sérüléseket okoz, az elektromos hálózat jelentősen károsodik az intenzív villámtevékenység hatására.

Az új kritériumokról a részletes leírás az OMSZ oldalán olvasható.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018