INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 17. kedd
Zsófia

boeing

szimulátor

repülő

hardy mihály

Boeing-szimulátor érkezett Budapestre

Boeing-szimulátor érkezett Budapestre

InfoRádió

Az egyik legmodernebb Boeing-utasszállító szimulátorát látja vendégül három napig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezetője beszélt a részletekről az InfoRádióban.

Három napra Budapestre költözött a lengyel LOT légitársaság egyik Boeing 787 Dreamliner szimulátora.

"Annyiban más, mintha számítógép előtt ülve játszanánk, hogy itt egy valós műszerfalat és középkonzolt építettek, tehát olyat, ahol

a gázkarok, a fékszárnyak működnek; ezek teljes mértékben azonosak azzal, amivel a pilóták nap mint nap találkoznak"

- mondta el az InfoRádióban Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezetője.

Ami ma már a repülésben megszokott: hatalmas nagy kijelzők, képernyők tudósítanak arról, hogy a repülőgép rendszerei hogyan működnek, az évtizedekkel korábbi gépekhez képest minimális a műszerek mennyisége.

Forrás: Budapest Airport
Forrás: Budapest Airport

Forrás: Budapest Airport
Forrás: Budapest Airport

"Ráadásul éppen a repülés biztonsága és

a pilóták információs túlterhelésének kiküszöbölésére a Dreamliner a "fekete műszerfal elven" alapul, tehát csak azok az információk jelennek meg színes kijelzőn, amik feltétlenül fontosak,

és ha a pilóták valamilyen beavatkozására van szükség, akkor a probléma súlyosságától függően sárga vagy vörös színnel jelennek meg a feliratok, tehát olyan, mintha 4-5 nagy, színes monitor lenne mindössze a pilóták előtt" - ecsetelte Hardy Mihály.

Annyiban azért eltér az egészen profi szimulátoroktól az, amit most Budapesten meg lehet nézni, hogy maga a szimulátor nem mozog, hiszen vannak olyanok is, amelyek hidraulikával mozgathatóak, és minden, ami a repülésben előfordulhat (például egy zuhanás), teljes egészében reprodukálható.

"A valós légitársaságok igazi

pilótái egyébként hathavonta kötelezően adnak számot a tudásukról, vizsgáznak a szimulátoron, méghozzá az összes, szinte lehetetlennek tűnő repülési helyzetet meg kell tudniuk oldani.

Ilyenek szerencsére ritkán fordulnak elő, de a biztonságot ezek a vizsgák nagy mértékben befolyásolják, és jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a repülés a legbiztonságosabb közlekedési eszköz" - mutatott rá a szóvivő.

A hétfői napon a sajtóé volt a terep, kedden az utazási szakma ismerkedhet a szimulátorral, szerdán pedig egy korábbi játék szerencsés nyertesei ülhetnek a botkormány mögé, majd pedig a nagyközönség is kipróbálhatja a repülőtér régi 1-es termináljának csarnokában.

Nyitókép: Budapest Airport

Kapcsolódó hang

Boeing szimulátor Ferihegyen - Hardy Mihály
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018