eur:
393.75
usd:
368.58
bux:
66234.34
2024. április 24. szerda György

Két hét múlva tartják Magyarországon az Európai Parlamenti választást - a nap hírei

Magyarország nemzeti érdekének nevezte a paksi atomerőmű bővítését a kormányfő. Az Európai Bizottság nem támadta meg a magyar kormány babaváró hitelprogramját - közölte a brüsszeli testület.

Két hét múlva, május 26-án lesz az Európai Parlamenti választás; Magyarországnak 21 képviselői hely jut. Az egyfordulós voksoláson a jogosultak kilenc pártlista egyikére szavazhatnak. A szavazáson a magyarországi lakcímmel rendelkezők több mint 10 ezer hazai szavazókörben, illetve 132 külképviseleten személyesen, több mint 115 ezer külhoni magyar pedig levélben adhatja le szavazatát.

Magyarország nemzeti érdekének nevezte a paksi atomerőmű bővítését a kormányfő. Orbán Viktor hivatalában fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom vezérigazgatóját, akivel áttekintette a beruházás állását. A megbeszélés után a kormányfő hangsúlyozta: a két új blokk megépítése jelentősen növeli Magyarország energiabiztonságát, hozzájárul energiafüggetlenségéhez és a klímavédelmi célok eléréséhez is.

Újraindította az olajszállítást Ukrajna a Barátság vezetéken. Az ukrán energiaipari vállalat közölte: a Mol szakértői megvizsgálták a csővezetékben lévő Oroszországból származó nyersolajat, és megerősítették, hogy készek átvenni a szállítmányt. Ukrajna április 25-én állította le átmenetileg az orosz kőolaj tranzitját, mert az európai megrendelők nem voltak hajlandók átvenni a szállítmányt, annak magas szerves klórvegyület tartalma miatt.

Még 8 nap van hátra, és az szja-bevallási tervezetek automatikusan véglegessé válnak, a bevallási határidő ugyanis május 20-án lejár. Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatása szerint több mint kétmillió ember megnézte az adóbevallási tervezetét, másfél millióan az interneten. Az idén mintegy 200 ezerrel többen nyújtották be online a bevallásukat, mint tavaly ilyenkor.

Az Európai Bizottság nem támadta meg a magyar kormány babaváró hitelprogramját, arról nem is indított vizsgálatot - közölte a testület magyarországi képviselete. Korábban Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt nyilatkozta, hogy Brüsszel az előzetes egyeztetési eljárásban kifogásolta a magyar kormány által bevezetni kívánt babaváró támogatás bankokon keresztüli folyósítását.

A magyar egészségügyben is be kell vezetni egy európai egységes minimálbért, ami megmentheti az ágazatot az összeomlástól - mondta Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke az ápolók napja alkalmából. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke közölte: a pártszövetség hétfőn parlamenti határozati javaslatban kezdeményezi az ápolók azonnali 50 százalékos béremelését.

Az LMP a küldetésének tartja az Európai Unió kiszabadítását a nagyvállalatok rabságából - mondta Vágó Gábor, az ellenzéki párt európai parlamenti választási listavezetője. Demeter Márta, az LMP másik EP-képviselőjelöltje a tömeges kivándorlással összefüggésben azt emelte ki, hogy a legfrissebb felmérések szerint 610 ezer magyar él külföldön és legalább ugyanennyi fiatal tervez külföldön munkát vállalni.

Horvátországban a szükségesnél csaknem kétszer több aláírás gyűlt össze a nyugdíjkorhatár visszaállítását célzó népszavazási kezdeményezéshez. A legnagyobb szakszervezetek azt akarják elérni, hogy állítsák vissza a nyugállományba vonulás korhatárát 65 évre. A zágrábi parlament a tavalyi év végén fogadta el a nyugdíjreformról szóló törvényt, amely 2033-ra vezetné be az egységes 67 éves korhatárt.

Beiktatták hivatalába Észak-Macedónia új köztársasági elnökét. Sztevo Pendarovszki hangsúlyozta: igyekezni fog egyesíteni a politikailag megosztott délszláv országot. Egyik legfontosabb céljának nevezte Észak-Macedónia európai uniós tagságának elnyerését.

Elhunyt Vass Éva színművész. A kétszeres Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész 85 éves volt. Vass Éva 1952-ben az Ifjúsági Színházban kezdte pályáját. Tagja volt a Madách Színháznak; játszott a Várszínházban, a Nemzeti Színházban. Férje, Gábor Miklós 1998-ban bekövetkezett halála után nem lépett fel többé. Emlékezetes színpadi alakításai mellett a közönség a filmvászonról is ismerhette a Rákóczi hadnagya, a Nem ér a nevem, A gyilkos a házban van, vagy a Hideg napok című alkotásokból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×