eur:
394.28
usd:
365.03
bux:
65607.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a szavazólapok mintáit mutatja a május 26-i európai parlamenti választás szavazólapjainak gyártásáról tartott sajtótájékoztatón az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. budapesti nyomdájában 2019. május 10-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Egy lépéssel közelebb a választáshoz

Szigorú biztonsági intézkedések mellett nyomtatják a május 26-ai európai parlamenti választás szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a bejárás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, 8 millió 14 ezer választópolgár szavazhat majd a választáson. Közölte, összesen 8,4 millió szavazólapot nyomtatnak, amelyek 420x203 milliméteresek. A nyomtatáshoz 81 tonna papírt használnak fel.

A kőbányai nyomdában készítik a kétféle (a magyarországi és külképviseleti, valamint a levélben szavazáshoz szükséges) szavazólapot, valamint az egyéb választási kellékeket, például a jegyzőkönyveket, borítékokat is.

A szavazólapon kilenc lista szerepel. A pártok logója és neve alatt a pártlista első öt jelöltjének nevét tüntették fel a dokumentumon.

Pálffy Ilona elmondta, a szavazás megkönnyítésére, illetve meggyorsítására minden szavazókörbe kihelyezik a szavazólap kinagyított képét. Tájékoztatása szerint a szavazatszámláló bizottságok kapnak 154 ezer golyóstollat, a tagok ugyanis csak a hivatalos íróeszközt használhatják. A fülkékben is elhelyeznek egyet-egyet a voksoláshoz, de a választók a sajátjukat is használhatják.

Kiküldenek a szavazókörökbe összesen 102 kilométernyi nemzeti színű szalagot is az urnák lezárásához. A mintegy 109 ezer első választó az uniós zászló képét is tartalmazó nemzeti színű szilikonkarkötőt kap ajándékba. Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda vezérigazgatója elmondta, a szavazólapok nyomtatása a végéhez közeledik, összességében kilenc napig tart. A szavazólapok és egyéb választási kellékek kiszállítása május 15-én, szerdán kezdődik és 21-éig tart. A szavazólapokat és a szavazási kellékeket előbb a megyeszékhelyekre és az országgyűlési egyéni választókerületi központokba szállítják, onnan viszik tovább a szavazókörökbe.

A szavazólapokat zárt tehergépkocsikban, fegyveres őrök kíséretében szállítják ki a szavazókörökbe, hasonló biztonsági intézkedések mellett, mint ahogyan a pénzszállításokat végzik. Zsámboki Gábor tájékoztatása szerint a szavazólapokat a másolás ellen többféle biztonsági jellel védik, például azokat a Magyarország címerét mutató vízjeles papírra nyomtatják, található rajtuk mikronyomtatás és a lap Magyarország térképének körvonalát mutató úgynevezett riccelést, perforálást is tartalmaz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×