eur:
393.67
usd:
369.07
bux:
65762.96
2024. április 23. kedd Béla

Szijjártó Péter szerint az amerikai elnök és a magyar kormány álláspontja hasonló számos világpolitikai kérdésben - a nap hírei

Felavatták a Jeruzsálem parkot Budapest I. kerületében. A bevándorlás-ellenes politika megváltoztatására kérte a bolgár kormányt szófiai látogatásán Ferenc pápa.

Magyarország az Egyesült Államokhoz hasonlóan megvédi határait - erősítette meg a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Kossuth Rádióban azzal összefüggésben beszélt erről, hogy Donald Trump amerikai elnök május 13-án munkalátogatáson látja vendégül Orbán Viktor miniszterelnököt. A miniszter szerint a találkozón lehetőség nyílik a kétoldalú politikai, gazdasági és védelmi együttműködések megvitatására is.

Átadták a Jeruzsálem parkot Budapest I. kerületében. A Clark Ádám tér-Lánchíd utca-Friedrich Born rakpart által határolt terület névadó ünnepségen Tarlós István főpolgármester azt mondta: a magyar főváros vezetése tavaly, Izrael fennállásának 70. évfordulóján határozta el, hogy közteret nevez el a zsidó állam ősi fővárosáról.

Kisebbségi önkormányzati választásokat tartanak Horvátországban, amelyeken magyarok is részt vesznek. Hivatalos eredményeket hétfőn közöl a horvát választási iroda.

A bevándorlás-ellenes politika megváltoztatására kérte a bolgár kormányt szófiai látogatásán Ferenc pápa. A katolikus egyházfő elismerte Szófia erőfeszítéseit, de felszólította a kormányt: tegyen többet a méltóságteljes élet alapjainak megteremtéséért.

Támogatja az osztrák kancellár javaslatát az uniós szerződés újratárgyalására Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelöltje. Sebastian Kurz egyebek között szigorúbb szankciókat követelt olyan tagállamok ellen, amelyek adósságot halmoznak fel, és büntetéseket azokkal szemben, amelyek megsértik a jogállamiságot és a liberális demokráciát.

Kötelezővé válhat Németországban a kanyaró elleni oltás a kisgyermekek számára. A szövetségi egészségügyi minisztérium javaslata szerint ki is tilthatják őket az óvodákból, ha szüleik nem gondoskodnak a védőoltásról.

Háromra emelkedett a gázai rakétatámadások izraeli halálos áldozatainak száma. Többen megsebesültek. Szombat reggel óta több száz rakétát lőttek Gázából Izrael felé. Az iszlamisták, illetve Izrael állami és katonai vezetése is a harcok folytatásával és erősítésével fenyeget.

Kiléphet az Európa Tanácsból és felmondhatja az Emberi Jogok Európai Egyezményét Oroszország. Moszkva képviselője nyilatkozatában azt írja, hogy ez akkor történik meg, ha nem születik kompromisszum Oroszország tagságáról az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×