INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

foglalkoztatottság

családpolitika

a nap legfontosabb hírei

Megközelítette a 70 százalékot a foglalkoztatottság - a nap hírei

Infostart

Megközelítette a 70 százalékot a foglalkoztatottság Magyarországon. A héten kezdődik az országos szúnyoggyérítési program. Spanyolországban a szocialista párt nyerte az előrehozott parlamenti választásokat. A nap legfontosabb hírei április 29-én.

Még soha nem volt ilyen magas a foglalkoztatási ráta Magyarországon, megközelítette a 70 százalékot - közölte a Pénzügyminisztérium.A tárca kiemeli, hogy 2010 első negyedévéhez képest 820 ezerrel dolgoznak többen az országban. A KSH friss adatai szerint az első negyedévben az álláskeresők száma is csökkent, de 65 ezer embernek tartósan nincs munkája.

Magyarország hisz abban, hogy a saját erejéből is gyarapodhat, és fiatalodó nemzet lehet belőle - jelentette ki a családügyi államtitkár. Novák Katalin a Családbarát fordulat Európában című konferencián kiemelte, hogy Magyarország ma már kétszer akkora összeget fordít családtámogatásra mint 2010-ben, és élen jár a 4,8 százalékos GDP-arányos ráfordítással is.

Az MSZP szerződésben vállalta a nyugdíjasok európai parlamenti képviseletét. Az erről szóló szándéknyilatkozatot az MSZP elnöke, EP-listavezetője és az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület elnöke írta alá. Karácsony Mihály elnök elmondta, megyei nyugdíjasparlamenteken felvetett problémák közül választották ki a két legfontosabbat, a nyugdíjemelés vegyes indexálását, illetve az érdemi érdekegyeztetés megvalósítását.

Új CT-készüléket kapott a törökbálinti tüdőgyógyintézet. Ez az egyik legkorszerűbb hasonló elérhető berendezés. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az InfoRádiónak elmondta, hogy 153 millió forintos eszközt az Egészséges Budapest Program keretében szerezték be, és májustól segíti az ellátást. Antal Gabriella, az intézet főigazgatója arról beszélt, hogy az új CT készülék kiszolgálja a környező településeket is, így jelentősen javul a pest megyeiek ellátása.

Több mint kétmillió forint bírságot szabott ki a határidőig vissza nem vitt ajánlóívek miatt a Nemzeti Választási Bizottság. Az összeg csaknem felét az Egységes Magyar Nemzeti Néppártnak kell befizetnie. Az NVB 13 ügyben hozott határozatot, a megbírságolt pártoknak ívenként ezer forintot kell befizetni. A jogszabály szerint az ajánlások gyűjtésére és a listák bejelentésére április 23-án 16 óráig volt lehetőség. Az EP-választáson induló pártok közül a Demokraták Pártja, a Platón Párt és a Tea Párt Magyarország tudott elszámolni az összes átvett ajánlóívvel.

Spanyolországban a szocialista párt nyerte az előrehozott parlamenti választásokat. Az eredmények alapján még nem tudni, hogy milyen összetételű kormány alakulhat. A részvételi arány nagyon magas, majdnem 76 százalékos volt. A parlament felsőházában, a szenátusban is többséget szereztek a szocialisták. A konzervatív Néppárt viszont története legrosszabb eredményét érte el.

Nem indulhat az európai parlamenti választásokon Carles Puigdemont volt katalán elnök és egykori kormányának két tagja. A spanyol központi választási bizottság ugyanis törölte őket pártszövetségük, az Együtt Katalóniáért listájáról. A kizárást a konzervatív Néppárt és az Állampolgárok nevű liberális kezdeményezte.

Németország és Franciaország együtt dolgozik a nyugat-balkáni régió stabilitásáért és fejlődéséért, ami egész Európa érdeke - jelentette ki Angela Merkel német kancellár Berlinben. Emmanuel Macron francia államfő a legfontosabb célok között említette egyebek mellett gazdasági és társadalmi fejlődés előmozdítását, az illegális fegyverkereskedelem, a szervezett bűnözés, a terrorizmus és a szabályozatlan migráció elleni küzdelmet.

Megkezdték a tiszta nyersolaj pumpálását a Barátság kőolajvezetékbe - közölte egy orosz tisztviselő. Az elindított tiszta nyersolaj már elérte a fehérorosz-orosz határt. Öt nap telt el azóta, hogy az európai olajfinomítók felfüggesztették az olajimportot a Barátság kőolajvezetéken át érkezett szennyezett olaj miatt.

A héten kezdődik az országos szúnyoggyérítési program. Első lépésként a biológiai eljárással a Balaton térségében, a Körösök mentén és a Duna alsó szakaszán 2200 hektárnyi vízfelületet kezelnek. A kémiai szúnyoggyérítés kezdetétől folyamatosan elérhető lesz a katasztrófavédelem honlapján, hogy melyik napon, melyik településen permeteznek.

A méhészektől begyűjtött több mint kétmillió adat elemzésével folytatja a tavaly nyári tömeges méhpusztulás okainak vizsgálatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az M1-en elmondta, hogy a Nébih 2018 nyár vége óta gyűjt adatokat azoktól a méhészetektől, amelyek méhei elpusztultak, illetve a közelükben lévő növénytermesztő gazdáktól, és azoktól a méhészektől is, amelyeket nem sújtott a méhpusztulás. Az elnök szerint egyre valószínűbb, hogy a méhekre külön-külön nem veszélyes vegyszerek, anyagok egymással kémiai reakcióba lépve pusztító hatással vannak a méhekre.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018