INFORÁDIÓ
2021. május 12. szerda
Pongrác

tűz

autó

katasztrófavédelem

tanácsok

megelőzés

Egyre több autó gyullad ki Magyarországon

Egyre több autó gyullad ki Magyarországon

Infostart

Évről-évre több személyautó gyullad ki Magyarországon, tavaly már bő félezer kapott lángra.

Rengeteg a kigyulladt autóról szóló hír Magyarországon: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint 2013 óta jelentősen nőtt a járműtüzek száma.

Hat évvel ezelőtt 305 ilyen esetet regisztráltak, egy évvel később már 371-et, 2016-ban 460-at, tavaly pedig 578-at. Csupán az adhat okot bizakodásra, hogy idén április közepéig „mindössze” 126 járműtűz történt, ami időarányosan kedvezőbbnek mutatkozik - írja az autószektor.hu.

A tavalyi 578 eset közül 202-nél a motortérben, 133-nál pedig az utastérben keletkezett tűz. 22 alkalommal a fékrendszer, 6 esetben pedig a kipufogórendszer hibája miatt kapott lángra kocsi.

128 olyan autótűz volt, amelynél az autó teljesen kiégett és nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy hol és miért keletkezett a tűz.

A statisztikák szerint tehát az esetek majd felénél műszaki okok miatt kaptak lángra az autók.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakértője szerint a személyautók tüzénél meghatározó a jármű műszaki állapota, életkora, valamint a megtett kilométerek mennyisége. Az esetek felében a motortérben keletkezett a tűz, jellemzően az üzemanyagellátó-rendszerből jut ki az üzemanyag, amelyet a motor hője gyújt meg.

A motortérben keletkező tüzek terjedését elősegítik az olajlerakódások, zsíros szennyeződések.

A gépjárműtüzek megelőzhetők, ha az autót rendszeresen karbantartják

- mondta a lapnak a szakember.

Mit tehetünk ha kigyullad az autó?

Menet közben gyulladt ki egy személygépkocsi a napokban az M6-os autópályán, a kulcsi lehajtó közelében. A sofőr a füstöt észlelve megállt a leállósávban, és az utasával együtt kiszálltak az autóból. A lángoló autót a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók oltották el. 
A tűzben a gépkocsi teljesen kiégett.

Fotó: Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
Menet közben gyulladt ki egy személygépkocsi a napokban az M6-os autópályán, a kulcsi lehajtó közelében. A sofőr a füstöt észlelve megállt a leállósávban, és az utasával együtt kiszálltak az autóból. A tűzben a gépkocsi teljesen kiégett. Fotó: Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Ha füst- vagy égett szagot érzünk vezetés közben, azonnal álljunk félre. Először az utasok biztonságáról kell gondoskodni, csak ezután foglalkozzunk az autóval!

Lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt még nincs tűz, csak izzik valami - tanácsolja a tűzoltó.

Ha ilyenkor gyorsan nyitjuk fel a motorháztetőt, az izzó, kezdődő tűz hirtelen levegőt kap, hatalmas lánggal kicsap és súlyos égési sérüléseket okozhat.

Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk a tűzoltókészülék tartalmát.

Ha biztonságosan el lehet végezni, az akkumulátorsaruk lehúzásával áramtalanítani kell a járművet.

Nyitókép: Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018