eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: police.hu

Okostelefonos életmentő alkalmazás indul Magyarországon

Magyarországon is bevezetik az ÉletMentő nevű mobiltelefonos applikációt, amellyel több fontos adatot lehet továbbítani a mentőknek, miközben valaki segítséget hív.

Az ÉletMentő nevű applikációban a felhasználó különböző egészségügyi adatokat adhat meg, amelyeket az alkalmazás továbbít az Országos Mentőszolgálatnak, abban az esetben, ha az illető az applikáción keresztül segítséget hív – mondta Győrfi Pál, a mentők kommunikációs és PR-vezetője.

Tehát a segélykérő gomb megnyomásával nemcsak hangkapcsolatot indíthatunk a mentőkkel, hanem közben elküldi az előre feltöltött fontosabb egészségügyi adatokat (vércsoport, cukorbetegség, életkor, gyógyszerérzékenység) a diszpécserközpontnak. Emellett pontos helymeghatározást tesz lehetővé a helyadatok továbbításával, és a mentők azt is látni fogják például, hogy milyen töltöttségű a segélykérő mobiltelefonja.

Az alkalmazás olyan egyértelmű ikonokat tartalmaz, amelyek segítenek a diszpécsernek megérteni a problémát például abban az esetben, ha a mentést kérő nem tud beszélni.

A tervek szerint látható lesz rajta a bajba jutotthoz legközelebb eső sürgősségi ellátóhely, patika és gyermek sürgősségi osztály is.

Az alkalmazást már Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában is használják – tette hozzá Győrfi Pál. Csehországban például 800 ezren használják, és már 30 ezer sikeres mentőakciót bonyolítottak le a segítségével. Filip Malenak, az applikáció fejlesztője elmondta, Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban eddig egymillióan töltötték le az életmentő applikációt.

Budai J. Gergő, az applikációt kifejlesztő Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a digitalizáció adta lehetőségeket igyekeznek a közjó szolgálatába állítani. Szavaiból kiderült az is, hogy az applikációval Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban is lehet segítséget hívni.

Az ÉletMentő nevű appot Magyarországon Android és iOS rendszeren is el lehet majd érni, és minden mobilhálózaton működik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×