INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

testkamera

máv

kalauz

Testkamerát kaptak a kalauzok

Testkamerát kaptak a kalauzok

Infostart

Saját biztonságuk, az utasok és vagyontárgyaik védelme érdekében március végétől testkamerát viselnek a Mátészalkát érintő vasútvonalakon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók. A MÁV-START technikai eszközökkel, figyelemfelhívó kampánnyal, a rendőrség és biztonsági személyzet segítségét is igénybe véve lép fel a munkatársai elleni támadásokkal szemben.

Egyre gyakrabban éri szóbeli inzultus és fizikai atrocitás a munkájukat végző jegyvizsgálókat, főleg a bliccelő vagy szabálysértő utasok részéről. Idén áprilisig összesen 19 jegyvizsgáló szenvedett el valamilyen támadást annak ellenére is, hogy alapesetben öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat, aki közfeladatot ellátó személy sérelmére erőszakos bűncselekményt követ el - közölte a Máv-Start, hozzátéve, hogy az alábbi intézkedés bevezetésekor a munkavállalóik védelme mellett az utasok és vagyontárgyaik biztonságát is szem előtt tartották.

Az atrocitások visszaszorítását célozza a testkamerák alkalmazása, az eszközök gyakorlati tesztelése 25 jegyvizsgáló önkéntes részvételével már korábban lezajlott.

Az ekkor felhalmozott tapasztalatokat felhasználva öt darab Dahua MPT-100 testkamerát telepítettek márciusban a Mátészalkát érintő Debrecen-Nyírbátor–Mátészalka; Mátészalka–Záhony; Nyíregyháza–Zajta; Mátészalka–Csenger és Mátészalka–Tiborszállás vonalakon. Az itt dolgozó jegyvizsgálók és pénztárosok a fotó, mozgókép és hang felvételére alkalmas eszköz használatához szükséges oktatásban részesültek.

A testkamerákat önkéntes alapon, több műszakban, egyelőre nyolc jegyvizsgáló használja.

Már az első napok tapasztalatai is azt mutatják, hogy az érintett vonalszakaszokon utazók együttműködőbbé váltak. Például az egyik jegyvizsgáló szerint, egy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte az eljárás jogosságát.

További testkamerák beszerzése jelenleg folyamatban van, melyeket várhatóan ősztől vehetnek használatba a jegyvizsgálók Budapest elővárosaiban és országszerte több vasútvonalon.

Nyitókép: MAV Zrt.
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018