INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

meddőség

kopa zsolt

levegőminőség

Hihetetlen tempóban és módokon terjed a férfimeddőség

Hihetetlen tempóban és módokon terjed a férfimeddőség

InfoRádió

A Sao Pauló-i Egyetem kutatói egérkísérletekkel bizonyították, hogy a rossz levegőminőség csökkenti a férfiak megtermékenyítő képességét. A 2,5 mikron részecskeátmérőjű szálló por és koromszemcsék az egerek szervezetébe jutva jelentősen rontották a spermiumok minőségét. Magyarországon pedig jelenleg minden ötödik párkapcsolat meddő - mondta az InfoRádiónak Kopa Zsolt, a Semmelweis Egyetem Andrológiai Centrumának vezetője.

Ugyanazt a részt károsítja a rossz levegő, mint amit általában a környezeti tényezők, ez pedig a here hímivarsejtképző rétege. A here állományában különböző kanyarulatos csatornák vannak, ezekben zajlik a hímivarsejtképzés. E csatornák falát egy sejtréteg béleli, amit csírahámnak neveznek, és ez a csírahám felel azért, hogy belőle a dajkasejtek közreműködésével, hormonális szabályozással elinduljon a hímivarsejtképzés - magyarázta az InfoRádiónak Kopa Zsolt, a Semmelweis Egyetem Andrológiai Centrumának vezetője, a Magyar Andrológiai Társaság elnöke.

"Mint általában a környezeti faktorok, úgy az ebben a tanulmányban vizsgált porok és porszemcsék is a herének ezt a struktúráját károsítják elsősorban"

- foglalta össze Kopa doktor.

A szakember szerint számtalan környezeti hatásról szó lehet:

vegyi anyagok, sugárzás,

de, akár olyan hatásokról is szó van, amelyek nem is közvetlenül a csírahámot támadják, hanem olyan hormonális változásokat idéznek elő, amelyek károsíthatják a hímivarsejtképzést.

"Ma már azt is tudjuk, hogy magzati korban is tudnak károsodást okozni, az anya vérébe bekerülve tudnak a here fejlődésében zavart előidézni"

- tette hozzá. A vizek hormontartalma is lehet káros, elsősorban a magas ösztrogénszint ártalmas a hereműködésnek. A fogamzásgátló gyógyszerek vízbe való visszakerülését egyelőre nem igazolták, de vannak még Európában is olyan vízhálózatok, amelyek hormontartalma magasabb, mint amilyennek lennie kellene. "Ám magyar szakemberekkel folytatott beszélgetések alapján úgy tudom, hogy a magyar vízhálózatokban ez a probléma nem merül fel" - mondta Kopa Zsolt.

Nyugat-Európában a nemzésképtelen párok aránya 15 százalékos, Magyarországon ez kicsit magasabb, 19-20 százalék.

"Minden ötödik párkapcsolatot tekinthetünk meddőnek, és most már azt is tudjuk, hogy ezen párkapcsolatok felében a férfinál is található hiba"

- mondta el a szakember.

A hímivarsejtek mennyisége egyébként generációról generációra csökken; míg 1930-ban milliliterenként 140 millió körüli hímivarsejt volt az ondómintában, jelenleg ez a szám 40 millió.

A WHO definíciója szerint egy pár akkor meddő, ha tartós, célirányos, védekezés nélküli szexuális együttlét mellett egy évig nem fogan meg a gyermekük.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

A rossz levegőminőség is férfimeddőséget okozhat - Kopa Zsolt
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018