INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

március 15.

orbán viktor

törőcsik mari

a nap legfontosabb hírei

Európa és Magyarország jövőjéről szóltak a március 15-i beszédek - a nap hírei

Infostart

A magyarok számára a szabadság maga az élet - jelentette ki ünnepi beszédében a miniszterelnök. A tüntetések folytatását szorgalmazták az ellenzéki pártok a közös fővárosi megmozduláson. Új-Zélandon 49 halálos áldozata van a mecsetek elleni terrortámadásnak, A nap legfontosabb hírei március 15-én.

A magyarok számára a szabadság maga az élet - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a Múzeumkertben tartott ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a szabadság nem cél, hanem az út, amin eljuthatunk a célhoz: a saját hazához, a szép családhoz. A kormányfő azt mondta: a keresztény kultúra megvédése nélkül nem lesz szabadság Európában, mert a liberális Európa elveszti európaiságát. Orbán Viktor a közelgő európai parlamenti választásokra utalva kiemelte: erős vezetőket akar látni a közösség élén, amelyek megállítják Európa hanyatlását. A lengyel miniszterelnök a rendezvényen a szolidaritás ünnepségének nevezte a március 15-i rendezvényt.

A nemzeti ünnep alkalmából átadta a Kossuth és Széchenyi díjakat az Országházban a köztársasági elnök. Kossuth Nagydíjat kapott Törőcsik Mari, a nemzet színésze, a nemzet művésze. Kossuth-díjat vehetett át mások mellett Balázs János zongoraművész, Csiszár Imre rendező, Hildebrand István operatőr, rendező, Müller Péter író, dramaturg, forgatókönyvíró és Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész, operarendező. Tudományos munkájuk elismeréseként 16-an kaptak Széchenyi díjat.

A tüntetések folytatását és az összefogást szorgalmazták az ellenzéki pártok a nemzeti ünnepen tartott közös fővárosi megmozduláson. Dobrev Klára, a DK EP-listájának vezetője arról beszélt, hogy az ellenzék nem fél az Európai Uniótól és nem szabad abbahagyni a tüntetéseket. Márky-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója és Hódmezővásárhely polgármestere úgy vélte: két részre szakadt az ország amit megoszt a jelenlegi hatalom. Jakab Péter, a Jobbik politikusa arról beszélt, március 15-e nem a zsarnokság, hanem a nép ünnepe. A megmozdulás után ellenzéki képviselők egy csoportja kitűzte a Parlament kapujára az ellenzék Márciusi Kiáltványát.

A Velencei Bizottság szerint a közigazgatási bíróságokról szóló magyar törvények nélkülözik a hatékony fékeket és ellensúlyokat. Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testületének most elfogadott állásfoglalása problémásnak tartja, hogy a közigazgatási felsőbíróság elnöke széles jogkörökkel rendelkezik nemcsak a testület, hanem más közigazgatási bíróságok alkalmazottai felett is. Az igazságügyi miniszternek a bírák kinevezésére, előléptetésére vonatkozó jogkörei pedig kérdéseket vetnek fel a valódi jogorvoslati eljárások hiányával kapcsolatban. A Velencei Bizottság ülésén részt vevő Trócsányi László sikeresnek nevezte a testülettel folytatott párbeszédet.

Új-Zélandon a legutóbbi adatok szerint összesen 49 ember vesztette életét a két mecset ellen elkövetett merényletekben. A sebesültek száma megközelíti az 50-et, közülük húsz állapota súlyos. Christchurch-ben egy vagy több támadó lőfegyverből tüzet nyitott az imára összegyűlt hívekre. A hatóságok eljárást indítottak egy feltehetőleg rasszista, bevándorlás-ellenes ausztrál férfi ellen a tömeggyilkosságok miatt. A férfi a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette ámokfutását az egyik mecsetnél.

Londontól Sydney-ig több tízezer diák tüntetett a klímaváltozás ellen. A megmozdulások résztvevői a kormányokat vonták felelősségre azért, hogy nem tesznek eleget a globális felmelegedés megfékezésére. Németország több mint 200 településén tartottak tüntetést. A világ legszennyezettebb városában, India fővárosában, Újdelhiben a légszennyezés ellen tiltakoztak a tüntetők. Ausztráliában és Nagy-Britanniában bírálták a tüntetőket. A politikusokkal szemben a tudósok támogatják a diákokat.

Országszerte több ezren tiltakoztak Romániában az autópályák hiánya ellen. A megmozdulást egy moldvai vállalkozó kezdeményezte. A fuvarozókon, turisztikai és építőipari egyesületeken kívül önkormányzatok, szakszervezetek, bankok, diákszervezetek, kórházak is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A szociálliberális kormányt rendszeresen bíráló jobboldali Klaus Iohannis államfő is támogatja az akciót. A húszmillió lakosú Románia még mindig csak 763 kilométer autópályával rendelkezik, és még a fővárosát sem sikerült bekapcsolnia Európa gyorsforgalmi úthálózatába.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018