eur:
394.12
usd:
365.76
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke a közszolgálati sztrájk menetét és céljait ismertető sajtótájékoztatón az MKKSZ székházában 2019. január 17-én. Az érdekképviselet országos közszolgálati sztrájkot hirdet március 14-ére csaknem kétszázezer munkavállaló érdekében arra az esetre, ha addig nem sikerül megállapodni a kormányzattal a munkavállalók szociális, gazdasági és munkaügyi sérelmeinek orvosolásáról.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Közszolgálati sztrájk: erre készüljön, ha ügyeket intézne

Március 14-ére egész napos sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A szociális ágazat sztrájkját felfüggesztik.

Az érdekképviselet 12 pontban fogalmazta meg követeléseit, köztük az azonnali béremelést, az elvett öt szabadnap visszaadását, valamint azt, hogy az ebédszünet legyen újra a munkaidő része.

Boros Péterné, a szakszervezet elnöke az InfoRádiónak összegezte a legkritikusabb pontokat:

  • álljon vissza az alapszabadság a 2018. december 31-i állapotába
  • a pótszabadság kerüljön összhangba a Munka törvénykönyve szabályaival
  • Kerüljön vissza a munkaközi szünet a munkaidőn belülre
  • érvényesüljön hatékonyan a szolgálati idő elismerése
  • legyen egységes juttatási rendszer a kormányzati igazgatásban

Boros Péterné elmondta továbbá: az értelmezhetetlen és következetlen bérrendszer rendezésére kidolgozták és előterjesztették javaslataikat; a kért változtatások mintegy 200 ezer embert érintenek.

A szakszervezet elnöke hozzátette:

a csütörtöki sztrájk során két szegmensben valósul meg a munkabeszüntetés: az önkormányzati köztisztviselők és a kormányzati tisztviselők körében.

Utóbbiak nem a közintézményekben, hanem a Parlament előtt fognak gyülekezni.

Az MKKSZ honlapjára szerdán felkerült közlemény szerint a szociális ágazatban meghirdetett sztrájkot felfüggesztik és nem tartják meg csütörtökön. A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, az MKKSZ és az EMMI szerdai sztrájktárgyalásának emlékeztetője szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött megállapodásban foglaltak megvalósulásáig a sztrájkkészültséget a szociális ágazatban is fenntartják.

Boros Péterné közölte, a sztrájk azt jelenti, hogy

a valóban halaszthatatlan ügyek kivételével három fővárosi kerületben, egy megyei jogú városban, illetve több községben nem lehet majd ügyeket intézni.

Azt, hogy pontosan hol lesz sztrájk, a szakszervezet nem közölte.

Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is bejelentette: csatlakozik a munkabeszüntetéshez. Szűcs Tamás, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak elmondta:

csütörtökön több száz tanár nem tartja meg az első két órát.

A három tankerületben, ahol engedélyezték a sztrájkot, több száz fő részvételére számítanak a visszajelzések alapján.

"Ugyanakkor látni kell, hogy ez a tankerületeknek csak a huszada - tette hozzá Szűcs Tamás.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a múlt hónapban bejelentett sztrájkkal kapcsolatban azt mondta: a kormány az elmúlt években közszolgálatban dolgozókat megbecsülő életpálya- és béremelési programokat indított. Az államtitkár szerint bizonyos szakszervezetek beszálltak az európai parlamenti választási kampányába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×